Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht inuline

Inuline, voedingsvezel

Geneeskracht van inuline

Inuline is aanwezig in de wortels van planten als een middel om energie op te slaan en de interne temperatuur van de plant te regelen. Het wordt opgeslagen in plantencellen en is net als zetmeel een reservestof voor de plant.

Inuline heeft zelf geen zoete smaak, maar inuline bevat vaak afbraakproducten (fructo-oligosachariden) met een zoete smaak, waardoor het preparaat toch vaak zoetig smaakt.

Inuline wordt niet verteerd of geabsorbeerd in de maag en is belangrijk voor de opname van mineralen. Inuline bevordert een betere darmflora, met name de bifido-bacteriën in de dikke darm.

Inuline absorbeert water, wat helpt om ontlasting te vormen en klampt zich vast aan cholesterol.

Inuline heeft een licht zoete smaak, vergeleken met suiker (sacharose of sucrose) ongeveer 10 x minder zoet. Cichorei die grootste bron is van inuline, heeft overeenkomsten met de suikerbiet waaruit suiker wordt gewonnen. Dezelfde methode wordt gebruikt voor de extractie van inuline, hoewel de smaak van inuline minder sterk is dan die van suikerbieten. Inuline kan worden gebruikt in recepten om suiker, vet en meel te vervangen, waardoor er gezondere, calorie-armere maaltijden of snacks kunnen gemaakt worden. Inuline bevat ongeveer 25 tot 35 % suiker en zetmeel dat op dezelfde manier werkt als meel op basis van granen. Omdat het niet verteerbaar is en een gel vormt wanneer het gemengd wordt met vloeistof, kan het gebruikt worden in plaats van olie (de reden waarom je het in sommige magere kazen, sauzen, soepen en specerijen kunt vinden).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van inuline

Inuline fermenteert en voedt op natuurlijke wijze de gezonde darmflora (bacteriële organismen, in het bijzonder de bifido-bacteriën). Inuline stimuleert bacteriën om te groeien, wat leidt tot significante positieve veranderingen in de samenstelling van de darmflora en significante afname van het aantal potentieel schadelijke gisten, parasieten en bacteriële soorten die in het lichaam leven en ontstekingen kunnen veroorzaken.

Door zijn chemische samenstelling vormt inuline, wanneer het met vloeistof wordt gemengd, een romige gel die ideaal is voor een natuurlijke ontlasting en geeft inuline een structuur die vergelijkbaar is met lipiden (vetten) die ook helpen bij het smeren van het spijsverteringskanaal en vermindert het risico op constipatie en verbetert de stoelgang.

Inuline vormt een gel-achtige stof in het spijsverteringskanaal, dit vertraagt het proces van voedsellediging uit de maag, inuline leidt ook tot een toename van specifieke peptiden die betrokken zijn bij het verminderen van het hongergevoel. Het resultaat is dat u zich na het eten langer vol voelt en minder honger lijdt.

Inuline absorbeert gifstoffen en cholesteroldeeltjes, dit is waarom een vezelrijk dieet gekoppeld wordt aan een gezond hart. Oplosbare vezels zoals inuline, kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het risico op slagaderverkalking, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en het metabool syndroom verminderen.
Inuline is een voedingsvezel met een gunstig effect op de darmflora en werkt ondersteunend bij het gebruik van probiotica. Inuline komt van nature voor in de wortels van planten zoals alant, cichorei, aardpeer, paardenbloem, schorseneer en artisjok. Maar wordt vooral gewonnen uit de cichoreiwortel. Inuline wordt gebruikt bij hoge cholesterol- en triglyceridenspiegels, bij obstipatie en als additief om de smaak van voedsel te verbeteren.

Waarvoor kan inuline gebruikt worden

Dosering van inuline

  • Inuline kan zeer eenvoudig worden toegevoegd aan gewone voedingsmiddelen zonder dat dit de smaak beïnvloedt.
  • Volwassenen: ongeveer 10-15 gram per dag.
Inuline bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van inuline:

  • Kan winderigheid veroorzaken en spijsverteringsproblemen.
  • Het is een goed idee om inuline geleidelijk aan toe te voegen aan uw dieet om de effecten ervan te testen en vooral ook om genoeg water te drinken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit