Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht glucosamine

Glucosamine

Geneeskracht van glucosamine

Glucosamine is een lichaamseigen stof dat voorkomt in het kraakbeen en behoort tot de groep aminosuikers. De hoogste concentratie glucosamine is te vinden in de vloeistof rond de gewrichten en werkt schokabsorberend en als glijmiddel.

Ons lichaam heeft glucosamine nodig voor de synthese van bepaalde eiwitten en vetten die belangrijke weefsels zoals kraakbeen vormen. Dit speelt een belangrijke rol bij de bouw van de gewrichten, pezen en banden. Daarnaast helpt glucosamine bij het vormen van de vloeistoffen die de gewrichten smeren en bezit ontstekingsremmende eigenschappen.

Glucosaminesupplementen worden veelal gewonnen uit schaaldieren. Er zijn verschillende vormen van glucosamine waaronder glucosaminesulfaat, glucosamine hydrochloride en N-acetyl-glucosamine. Glucosaminesulfaat kan de pijn in de gewrichten verminderen, veroorzaakt door artrose. Er zijn aanwijzingen dat glucosaminesulfaat ervoor kan zorgen dat de gewrichtsproblemen niet erger worden. Sulfaat is in de anorganische chemie de zuurrest van zwavelzuur en zouten, een belangrijk element dat nodig is om kraakbeen te produceren. Dit is een reden waarom glucosaminesulfaat mogelijk beter werkt dan andere vormen van glucosamine, zoals glucosaminehydrochloride of N-acetylglucosamine.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van glucosamine

Glucosamine heeft ontstekingsremmende eigenschappen en zorgt voor lagere gehaltes aan C-reactief bloedeiwit, wat een marker voor ontsteking is. Glucosamine vermindert het risico op hart- en vaatziekten doordat het de elasticiteit van bindweefselstructuren verstevigt.

Glucosamine is een aminosaccharide dat helpt bij het aanmaken van kraakbeen en het verhogen van gewrichtsvloeistof, waardoor gewrichtsafbraak wordt voorkomen en de pijn wordt verlicht bij artrose. Glucosamine kan even goed pijnstillend werken zoals paracetamol of ibuprofen. Pijnstillers werken echter sneller dan glucosamine dat 4 tot 8 weken nodig heeft om pijnverlichtend te werken. Mensen die glucosamine nemen, moeten vaak nog pijnstillers nemen voor pijnopflakkeringen.

Glucosamine is belangrijk voor de synthese van bindweefselstructuren, zoals bijvoorbeeld. de huid, de darmwand en bloedvaten. Glucosamine kan daarom zinvol zijn bij aandoeningen waar de elasticiteit vermindert is zoals bij doorligwonden.

Glucosamine is van belang voor de gezondheid van de darmen, omdat het een belangrijke rol speelt in de gezondheid van uw microbioom, waarvan is aangetoond dat het een rol speelt bij chronische ontstekingen, kan de darmdoorlaatbaarheid (lekkende darm) helpen genezen en voorkomen. Glucosamine kan helpen bij de behandeling van chronische inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.
Glucosamine is een bouwsteen van kraakbeen en is van belang voor de kwaliteit van bindweefsel in het lichaam zoals bloedvaten, huid en slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Glucosaminesulfaatzouten zijn de beste manier om glucosamine in het lichaam aan te vullen. Artrose verergert niet als men glucosaminesulfaat gebruikt, waarschijnlijk omdat glucosamine ontstekingsremmend werkt. Glucosaminesulfaat is in de gewrichten betrokken bij de opbouw van kraakbeen en vertraagt in zekere mate de progressie van artrose in de knie.

Waarvoor kan glucosamine gebruikt worden

Dosering van glucosamine

  • In klinisch onderzoek wordt vrijwel altijd met een dagdosering glucosaminesulfaat van 1500 mg gewerkt. Dit komt overeen met net iets minder dan 1200 mg elementair glucosamine (1182 mg). Met lagere doseringen zijn soms ook goede resultaten bereikt, maar de kans op succes is met 1200 mg glucosamine per dag aanmerkelijk groter. In zware gevallen kan de dosering eventueel worden verhoogd tot uiteindelijk 2400 mg elementair glucosamine (3000 mg glucosaminesulfaat).
  • Mensen met overgewicht hebben ook een hogere dosis nodig, voor hen wordt een dosering van 20 mg glucosaminesulfaat per kg lichaamsgewicht aanbevolen. Dit komt overeen met circa 16 mg elementair glucosamine per kg lichaamsgewicht.
  • Het duurt vaak enige tijd voordat de effecten van glucosamine merkbaar worden. In sommige gevallen kan het enkele maanden duren voordat vermindering van de klachten optreedt.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van glucosamine

  • Net als glucosamine is Chondroïtine een natuurlijk voorkomende stof in het bindweefsel en bevordert de gezondheid van de gewrichten en vermindert ontstekingen.
  • Methylsulfonylmethaan (MSM) is een zwavelhoudende verbinding die in de weefsels van alle levende organismen voorkomt. Net als glucosamine kan MSM gewrichtspijn verlichten door de immuniteit te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
Glucosamine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen glucosamine

  • Glucosamine worden meestal gemaakt uit chitine, een belangrijk bestanddeel van het pantser van schaaldieren (garnalen, kreeften, krabben). Om deze reden wordt mensen met een schaaldierallergie aangeraden voorzichtig te zijn met het gebruik van glucosamine. Niettemin is het allergeen aanwezig in het vlees van de dieren, terwijl glucosamine uit de schaal (chitinepantser) wordt bereid. Daarom is glucosamine mogelijk toch veilig voor diegenen met een allergie voor schaaldieren. Er zijn onvoldoende gegevens over het gebruik van glucosamine tijdens de zwangerschap, waardoor een veilig gebruik in deze periode niet kan worden gegarandeerd.
  • Bijwerkingen van glucosamine, voor zover ze optreden, beperken zich tot lichte gastro-intestinale symptomen als maagklachten en misselijkheid, eigenlijk alleen bij mensen met een maagzweer. Het is aan te raden in die gevallen glucosamine tijdens de maaltijd te gebruiken. Er zijn berichten dat glucosamine de insulineresistentie bij sommigen kan vermeerderen, doordat de synthese van insulinereceptoren wordt verminderd. Uit een kleine studie komen aanwijzingen dat dit effect inderdaad in de praktijk kan optreden, met name bij mensen die al enigszins glucose-intolerant zijn. Uit ander onderzoek blijkt echter het tegendeel.
  • Glucosaminesulfaat kan gecombineerd worden met acetylsalicylzuur (aspirine) en andere niet-steroïde anti-ontstekingsmedicijnen (NSAID’s). Nadeel van deze NSAID’s is weer dat ze weliswaar op korte termijn verlichting brengen, maar feitelijk het degeneratieproces van de gewrichten versnellen. Corticosteroïden en NSAID’s remmen namelijk de synthese van chondroïtinesulfaten. De synthese van glycosaminoglycanen in kraakbeen is erg afhankelijk van de beschikbaarheid van sulfaat, en wordt zodoende sterk geremd door de sulfaat-uitputtende effecten van veel reguliere artritis- en artrosemedicatie. Glucosamine¬sulfaat verhoogt de sulfaatconcentraties in serum en synoviaalvloeistof, een effect dat weer teniet gedaan wordt door toediening van paracetamol. De afwezigheid van sulfaat is mogelijk ook een verklaring waarom in veel studies glucosaminehydrochloride niet werkzaam is. Sulfaat kan ook de afbraak van paracetamol versnellen, waardoor de toxiciteit, maar ook het pijnstillend effect, wordt verminderd.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit