Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht EPA (eicosapentaeenzuur)

EPA (eicosapentaeenzuur)

Geneeskracht van EPA

Veel algensoorten bevatten hoogwaardige oliën, die deels bestaan uit omega 3-vetzuren, waarvan EPA (Eicosapentaeenzuur) deel van uitmaakt. Vissen bevatten ook omega 3-vetzuren door de algen die ze eten, maar produceren niet zelf omega 3.

EPA werkt ontstekingsremmend (vermindert zwellingen), heeft een directe invloed op het immuunsysteem, kan voorkomen dat het bloed gemakkelijk stolt en kan ook pijn verminderen.

EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) komen samen voor in visoliepreparaten (omega 3-vetzuren). Verwar EPA niet met vetzuren zoals DHA en zeker niet met ALA (alfalinoleenzuur), plantaardige bronnen van vetzuren dat men vindt in bijvoorbeeld walnoten, lijnzaad, chiazaad en hennepolie. ALA kan in het lichaam omgezet worden in EPA en DHA, maar deze omzetting is niet erg efficiënt en neemt verder af naarmate we ouder worden, dus het toevoegen van EPA en DHA aan onze voeding wordt als voordeliger gezien dan het toevoegen van ALA

Omega-3 en omega-6 hebben we beiden nodig, in de juiste verhoudingen. In een ideaal dieet is de verhouding omega-3 en omega-6: 1/1. Maar met ons huidig voedselpatroon is de verhouding: 1/16 en meer. Als gevolg dat hart- en vaatproblemen veelvuldig voorkomen en doodsoorzaak nummer 1 is. Gevaar om te weinig omega-6 op te doen is er niet, het zit in bijna alles. Koop geen supplementen waar omega-3 en omega-6 gemengd inzitten, enkel omega 3 vetzuren (EPA en DHA).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van EPA

Stille ontstekingen vernauwen de slagaders waardoor cholesterol zich kan ophopen, zonder deze ontstekingen die onder andere veroorzaakt worden door overconsumptie van enkelvoudig bewerkte koolhydraten (suikers, bloem en alle producten die daarvan gemaakt zijn) en overconsumptie van omega-6 vetzuren (sojabonen, maïs, zonnebloemolie). EPA verbetert de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), remt atherosclerose, verbetert de endotheelfunctie (binnenbekleding van de bloed- en lymfevaten), vermindert stijfheid in de slagaders, heeft een gunstige invloed op de elasticiteit van de bloedvaten en gaat trombose tegen. Vermindert de kans op onstabiele angina pectoris en niet-fatale hartaandoeningen, verlaagt de hartslag, vermindert de kans op een beroerte, cardiomyopathie (hartspierziekte) en coronaire (kransslagaders) hartziekten.

Omega 3-vetzuren EPA (Eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van het kind. Deze vetzuren hebben een belangrijke functie in de hersenen: belangrijk voor de overdracht van informatie tussen de hersencellen en belangrijk voor de membranen van zenuwcellen die betrokken zijn bij groeiprocessen in de hersenen, bij leerfuncties en geheugenfuncties. Omega 3-vetzuren hebben in de hersenen een gunstige invloed op stemming, gedrag en denkvermogen en kan depressie verlichten. Een tekort aan omega 3-vetzuren in de eerste levensjaren geeft op latere leeftijd de kans op ADHD en andere psychische problemen. Kinderen met ADHD hebben vaker een tekort aan essentiële vetzuren dan kinderen zonder deze aandoening, ondanks een gelijke inname van deze vetzuren. De symptomen van ADHD zijn niet gerelateerd aan de inname van essentiële vetzuren, maar wel aan de aanwezigheid van een tekort aan deze vetzuren in het bloed. Hoe groter het tekort, hoe heviger de mate van impulsiviteit. Mogelijk hebben kinderen met ADHD een verhoogd verbruik van essentiële vetzuren of een minder efficiënt metabolisme van deze vetzuren.

EPA (eicosapentaeenzuur) is een omega 3-vetzuur dat de adipokinesynthese in vetweefsel verandert. Adipokines bevorderen de insulineresistentie, ontstekingen en atherosclerose.

EPA (Eicosapentaeenzuur) verbetert het immuunsysteem en vermindert ontstekingsreacties, helpt hierdoor bij huidaandoeningen zoals eczeem. Een verstoorde balans tussen omega 6 en omega 3 kunnen (huid)problemen toenemen. Omega 6 verlaagt namelijk de ontstekingsremmende werking van omega 3. Een gebrek aan omega 3 zorgt ervoor dat omega 6 de overhand heeft, wat ontstekingsbevorderend werkt. Een droge huid heeft een groot gebrek aan vocht en vetten, waardoor irriterende stoffen van buitenaf gemakkelijk binnen kunnen dringen. Deze slecht functionerende huidbarrière zorgt voor roodheid en jeuk. Een droge huid kan flink opknappen van Omega 3-vetzuren, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Omega 3-vetzuren beschermen tegen ontstekingsziekten, zoals artritis psoriasis, eczeem, chronische inflammatoire aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, en andere inflammatoire aandoeningen (zoals lupus).

Omega 3-vetzuren hebben een veelzijdige werking, ze zijn in alle lichaamscellen aanwezig en hebben invloed op het functioneren van de cel en het weefsel waar ze deel van uitmaken. Omega 3-vetzuren verminderen onder ander de ontstekingen in de longen. Vermindert de ernst van longemfyseem.

Omega 3-vetzuren helpen bij chronische niet-specifieke nekpijn en lage rugpijn.

Omega 3-vetzuren verminderen de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Voldoende omega 3-vetzuren tijdens de zwangerschap en borstvoeding is in verband gebracht met een kleiner risico van allergieën bij het nageslacht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Voldoende DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.
EPA (eicosapentaeenzuur) is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en zou een gunstig effect hebben op gedeprimeerde en emotioneel labiele mensen. EPA draagt bij aan de normale werking van het hart en terwijl DHA goed is voor het gezichtsvermogen en voor de hersenfunctie.

Waarvoor kan EPA gebruikt worden

Dosering van EPA

  • Voor een dagelijkse onderhoudsdosis kan uitgegaan worden van een hoeveelheid van ongeveer 300-500 mg EPA + DHA per dag.
  • De optimale therapeutische dosering omega-3 vetzuren per dag varieert per aandoening en hangt af van de resultaten die u wilt bereiken.
  • Therapeutische doses beginnen bij 500 mg EPA + DHA en kunnen oplopen tot 5 à 10 gram van beide vetzuren.
  • In het algemeen hebben essentiële vetzuren tijd nodig om hun werkzaamheid te bewijzen. Omega-3 vetzuren tonen hun effecten aan in een tijdsbestek variërend van 4 weken tot circa 4 maanden.
  • Visolie kan ook worden verwerkt in bijvoorbeeld salades, yoghurt of vruchtensappen.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van EPA

  • Vanwege de sterke onverzadigdheid van omega-3 vetzuren, wordt gelijktijdig gebruik van een vitamine E complex product (dus inclusief andere tocoferolen!) van ongeveer 400 IE per dag sterk aangeraden. In de meeste omega-3 producten is weliswaar ook vitamine E aanwezig, maar uitsluitend genoeg om in het product de oxidatie tegen te houden. Vetzuur-oxidatie kan ook in het lichaam plaatsvinden en dan is bescherming door gelijktijdig gebruik van extra vitamine E sterk aan te raden.
EPA (Eicosapentaeenzuur) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen EPA

  • EPA is veilig als supplement, wanneer het op de juiste wijze wordt ingenomen. Het wordt meestal goed verdragen. Sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren zoals misselijkheid, diarree, maagzuur, huiduitslag, jeuk, bloedneus, rugpijn en spierpijn. Het innemen van EPA (visolie) bij de maaltijd kan deze bijwerkingen vaak verminderen. Bij gebruik in hoeveelheden groter dan 3 gram per dag kan EPA het bloed verdunnen en het risico op bloedingen verhogen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit