Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht vitamine B8 (biotine)

Biotine, vitamine B8, vitamine H, vitamine B7

Geneeskracht van biotine

Biotine (wordt ook vitamine B8 of vitamine H genoemd, in Duitsland en Amerika vitamine B7) is een in water oplosbare vitamine die deel uitmaakt van het vitamine B-complex en is een belangrijk onderdeel van enzymen, die bepaalde stoffen zoals vetten en koolhydraten in het lichaam afbreken.

B-vitamines werken samen synergetisch en ondersteunen de stofwisseling, de hersenfuncties, zenuwoverdrachten en is belangrijk bij de vorming van het hormoon insuline dat de suikerspiegel in het lichaam regelt. Verstevigt de structuur van de huid, haar en nagels. Biotine werkt samen met vitamine B5 (pantotheenzuur), om energie vrij te maken in de cellen.

Symptomen van biotine tekort

Een tekort aan biotine komt niet zo vaak voor en treft vooral mensen met een ongezond voedingspatroon.
  • Dunner worden van het haar (vaak met verlies van haarkleur)
  • Haaruitval (vooral bij mannen)
  • Schilferige uitslag rond de ogen, neus en mond
  • Depressie
  • Vermoeidheid
  • Hallucinaties
  • Tintelingen in armen en benen

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van biotine

Biotine ondersteunt de stofwisseling door voedsel om te zetten in bruikbare energie: biotine zet glucose uit koolhydraten en suikerbronnen om in bruikbare brandstof, biotine helpt het lichaam aminozuren uit eiwitten te gebruiken om meerdere lichaamsfuncties uit te voeren en biotine activeert vetzuren uit vethoudende voedingsmiddelen zoals oliën of dierlijke vetten. Zonder voldoende biotine kunnen symptomen van een trage stofwisseling ontstaan zoals een laag energieniveau, vermoeidheid, gewichtstoename, spijsverteringsproblemen, mogelijke ontwikkeling van diabetes, verandering van eetlust en neerslachtigheid.

Biotine kan de glucose-intolerantie verbeteren en helpen om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Vooral in combinatie met chroom helpt biotine bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes. Biotine vermindert sterk wisselende bloedsuikerspiegels door te zorgen voor een betere insulinerespons.

Biotine tekort gaat gepaard met huidafwijkingen zoals: bleekheid, schilferige huid (meestal rond ogen, neus en mond), dermatitis (ontsteking van de huid), gespleten haar, broos haar en dunner worden van het haar, verlies van haarkleur en broze nagels. Biotine kan de huid beschermen tegen acne, schimmelinfecties, uitslag, ernstige droogte en barsten.
Biotine werkt als een co-enzym in het lichaam dat nodig is voor de stofwisseling van vetzuren, aminozuren en glucose. De B-vitamines werken samen synergetisch (versterken elkaars werking), het nemen van een vitamine B-complex is altijd de beste manier om ervoor te zorgen dat je het meeste resultaat krijgt. Biotine-tekort komt zelden voor bij wie gezond en gevarieerde eet. Het tekort aan biotine komt echter wel voor bij wie problemen ervaart met de absorptie van voedingsstoffen, door gebruik van bepaalde medicijnen of wie lijdt aan een erfelijke aandoening waarbij het lichaam biotine niet kan gebruiken.

Waarvoor kan biotine gebruikt worden

Dosering van biotine

Omrekenen van milligram (mg) naar microgram (mcg) voorbeeld: 10 mg = 10.000 mcg. De juiste dosis biotine is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende informatie om een geschikte dosering te bepalen. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld voor biotine:
  • 7 mcg voor zuigelingen 0-12 maanden.
  • 8 mcg voor kinderen 1-3 jaar.
  • 12 mcg voor kinderen van 4-8 jaar.
  • 20 mcg voor kinderen van 9-13 jaar.
  • 25 mcg voor adolescenten 14 -18 jaar.
  • 30 mcg voor volwassenen ouder dan 18 jaar en zwangere vrouwen.
  • 35 mcg voor vrouwen die borstvoeding geven.
Biotine is een veilig supplement, mensen die dagelijks zeer hoge doses biotine (tot 200 mg biotine oraal of 20 tot 50 mg intraveneus) gebruiken, onder vinden hier van geen nadelige gevolgen. Toxiciteit van biotine is bij de mens nooit vastgesteld. Toch is het belangrijk vast te stellen wat een veilige bovengrens van inname is omdat in recent onderzoek is vastgesteld dat biotine bij hoge inname kan accumuleren in het lichaam. Biotine wordt uit supplementen vrijwel voor 100% opgenomen, ook in hoge doseringen. Als biotine wordt toegevoegd aan een zalf, wordt de vitamine via de huid opgenomen.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van biotine

  • Alle B-vitamines samen werken synergetisch (versterken elkaars werking).
Biotine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van biotine

  • Biotine is veilig wanneer het op de juiste manier wordt ingenomen. Biotine wordt goed verdragen wanneer het wordt gebruikt in de aanbevolen doseringen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit