Doorgaan naar hoofdcontent

Biotine vitamine B8

Werking van biotine:

Biotine (vitamine B8) is een belangrijk onderdeel van enzymen, die bepaalde stoffen zoals vetten en koolhydraten in het lichaam afbreken. Biotine is belangrijk bij de vorming van het hormoon insuline, dat de suikerspiegel in het lichaam regelt. Verstevigt de structuur van de huid, haar en nagels. Biotine werkt samen met vitamine B5 (pantotheenzuur), om energie vrij te maken in de cellen.

Een tekort aan biotine komt niet zo vaak voor en treft vooral mensen die kant-en-klare maaltijden eten. Symptomen van biotine tekort zijn dunner worden van het haar (vaak met verlies van haarkleur), haaruitval (vooral bij mannen), schilferige uitslag rond de ogen, neus en mond, depressie, uitputting hallucinaties en tintelingen in armen en benen.
 • Biotine
 • Biotine komt in vrijwel alle voedingsmiddelen voor. De biologische beschikbaarheid van biotine varieert van bijna 100% in maïs tot slechts 5% in tarwe. In de darmen kan de biologische beschikbaarheid van biotine verder worden beinvloed, bijvoorbeeld door bepaalde voedingsstoffen en sommige medicijnen (antibiotica). Daarom is het raadzaam biotinesupplementen te gebruiken als aanvulling op de voeding.
 • supplement BEKIJKEN

Mogelijk helpt biotine bij:

 • Haaruitval: biotine tekort gaat gepaard met huidafwijkingen zoals: bleekheid, schilferige huid (meestal rond ogen, neus en mond), tongontsteking, verminderde eetlust, dunner worden van haar, broze nagels en verlies van haarkleur. Biotine wordt het best ingenomen als een vitamine B-complex. Biotine werkt nauw samen met foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12. Biotine is belangrijk voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels. Biotine helpt mogelijk om grijs haar te voorkomen en helpt bij haaruitval (vooral bij mannen).
 • Huidinfecties (schimmelinfecties: biotine werkt onder meer nauw samen met foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12. Biotine is belangrijk voor een gezonde huid, gezond haar en gezonde nagels. Biotine kan samen met de andere B-vitamines (vitamine B complex) synergetisch werken en zo helpen huidschimmels te bestrijden en te voorkomen.

Hoeveel biotine per dag:

Omrekenen van milligram (mg) naar microgram (mcg) voorbeeld: 10 mg = 10.000 mcg. De juiste dosis biotine is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende informatie om een geschikte dosering te bepalen. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vastgesteld voor biotine:
 • 7 mcg voor zuigelingen 0-12 maanden.
 • 8 mcg voor kinderen 1-3 jaar.
 • 12 mcg voor kinderen van 4-8 jaar.
 • 20 mcg voor kinderen van 9-13 jaar.
 • 25 mcg voor adolescenten 14 -18 jaar.
 • 30 mcg voor volwassenen ouder dan 18 jaar en zwangere vrouwen.
 • 35 mcg voor vrouwen die borstvoeding geven.
Biotine is een veilig supplement, mensen die dagelijks zeer hoge doses biotine (tot 200 mg biotine oraal of 20 tot 50 mg intraveneus) gebruiken, onder vinden hier van geen nadelige gevolgen. Toxiciteit van biotine is bij de mens nooit vastgesteld. Toch is het belangrijk vast te stellen wat een veilige bovengrens van inname is omdat in recent onderzoek is vastgesteld dat biotine bij hoge inname kan accumuleren in het lichaam. Biotine wordt uit supplementen vrijwel voor 100% opgenomen, ook in hoge doseringen. Als biotine wordt toegevoegd aan een zalf, wordt de vitamine via de huid opgenomen.
Biotine-tekort komt zelden voor bij wie gezond en gevarieerde eet. Het tekort aan biotine komt echter wel voor bij wie problemen ervaart met de absorptie van voedingsstoffen, door gebruik van bepaalde medicijnen of wie lijdt aan een erfelijke aandoening waarbij het lichaam biotine niet kan gebruiken.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van biotine:

 • Alle B-vitamines samen werken synergetisch (versterken elkaars werking).
Waarschuwingen:
 • Biotine is veilig wanneer het op de juiste manier wordt ingenomen. Biotine wordt goed verdragen wanneer het wordt gebruikt in de aanbevolen doseringen.
Een overzichtelijke gids voor het gebruik van vitaminen, mineralen, aminozuren, vetten en olien, superfoods, kruiden en specerijen, antioxidanten, paddenstoelen en andere supplementen