Doorgaan naar hoofdcontent

Vermoeide ogen gebrandmerkt op het beeldscherm

Veel mensen brengen uren per dag achter een beeldscherm door en krijgen daardoor last van vermoeide ogen en het scherpstellen van de ogen. Klachten van vermoeide ogen die in de loop van de dag toenemen: rode, lichtgevoelige, pijnlijke, geïrriteerde, droge en/of tranende ogen, minder goed zien, hoofdpijn en stijve schouders.
Een dag dosis van 6 mg astaxanthine helpt om vermoeide ogen te verminderen, na 4 weken inname, zijn de klachten tot de helft teruggebracht. Het scherpstellen verbetert vermoedelijk door het beter functioneren van de kringspier in het oog, die door samen te trekken en weer te ontspannen zorgt voor vormverandering van de ooglens. De functieverbetering kan te maken hebben met een betere doorbloeding van het oog: astaxanthine verbetert de stroomsnelheid van het bloed, mogelijk door een betere vervormbaarheid van rode bloedcellen.


Er is aangetoond dat astaxanthine zorgt voor een betere doorbloeding van de haarvaten in het netvlies en rond de oogzenuw. Dit zou betekenen dat astaxanthine inzetbaar is als preventie tegen een gele vlek in de oog door veroudering (maculadegeneratie) en glaucoom. Astaxanthine zorgt voor afname van oogirritatie door de ontstekingsremmende werking, astaxanthine helpt niet alleen bij vermoeide ogen maar preventief gebruik van astaxanthine helpt vermoedelijk ook bij het voorkomen van vermoeide ogen.

Astaxanthine is een veel krachtiger antioxidant en vrije radicalenvanger dan andere vetoplosbare antioxidanten zoals tocoferolen (vitamine E) en verwante carotenoïden (bètacaroteen, luteïne). Astaxanthine is meer dan een antioxidant: het heeft onder meer een ontstekingsremmende en afweerversterkende werking, gaat dyspepsie tegen, bevordert het uithoudingsvermogen en spierherstel en helpt tegen vermoeide ogen; om er een paar te noemen.
In de natuur komen meer dan 600 verschillende rode en gele carotenoïden voor. Astaxanthine is een relatief onbekende carotenoïde die wordt gemaakt door plankton, algen en sommige planten, om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof. De hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de groene micro-alg Haematococcus pluvialis. Vanuit deze bronnen komt astaxanthine in de voedselketen terecht. Astaxanthine is de belangrijkste roze-rode kleurstof in waterdieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, zeekreeft en rivierkreeft.

Zie ook:
Astaxanthine