Doorgaan naar hoofdcontent

Meer kans op overlijden bij vitamine D-tekort?

Een Deens onderzoek dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal toonde aan dat vitamine D-tekorten schadelijk kan zijn. Het verhoogt het sterftecijfer met 30 %. Volgens de Deense Gezondheids- en geneesmiddelenautoriteit is een vitamine D-gehalte van ten minste 50 nanomol per liter bloed aanbevolen. Dit onderzoek toont aan dat een persoon met een vitamine D-gehalte van slechts 30 nanomol per liter, 40 % meer kans heeft om aan kanker te overlijden dan iemand die wel het aanbevolen niveau heeft. Het totale sterftecijfer over alle lage niveaus ligt 30 % hoger.
Volgens Professor Nordestgaard heeft men in deze studie voor het eerst een oorzakelijk verband tussen een tekort aan vitamine D en een verhoogde sterftecijfer aangetoond. Via een speciaal genetisch onderzoek onder 96.000 Denen (een langlopende studie naar de gezondheid en sterfte van een grote groep personen in een bepaalde leeftijdscategorie) konden de onderzoekers van het Herlev Hospital en de Universiteit van Kopenhagen dit oorzakelijk verband aantonen. In de conclusies van dit onderzoek is gecorrigeerd voor factoren als roken, alcoholgebruik, gewicht, bloeddruk en bewegingspatroon. Voorts is bij 30.000 van de deelnemers aan de studie het vitamine D-gehalte bepaald. Alle deelnemers zijn gedurende een periode van maximaal 19 jaar gevolgd.

Eerdere studies waarin artsen alleen grote populatiegroepen bestudeerden, hebben aangetoond dat mensen met een laag vitamine D-gehalte vaak sneller overlijden. Wetenschappers hebben hiervoor echter nooit een oorzaak-gevolgrelatie kunnen vaststellen. Is de verhoogde sterftecijfer het gevolg van ziekten die lage vitamine D-gehalten veroorzaken? Of veroorzaken de lage vitamine D-gehalten ziekten die vroegtijdige sterfte tot gevolg hebben? Of is er een andere mogelijkheid; zijn het aspecten zoals te veel roken, ongezonde eetgewoonten, gebrek aan beweging en zonlicht die deze ziekten, de vroegtijdige sterfte en de lagere vitamine D-gehalten veroorzaken?


Hoeveel vitamine D we nodig hebben en waarvan deze afkomstig moeten zijn, is nog altijd een vraagteken.  Hoewel het voor de hand liggend lijkt, weten we niet of supplementen de ideale oplossing zijn. Ons onderzoek bewijst alleen dat een laag vitamine D-gehalte op zich gevaarlijk is. Verder onderzoek zal moeten aantonen hoe we dat probleem het beste kunnen aanpakken. Maar er is wel aangetoond dat mensen die genetisch bepaald voldoende vitamine D in hun bloed hebben, langer leven.

De zon is onze belangrijkste bron van vitamine D, maar ook uit vette vis, eieren, vlees en zuivelproducten kunnen we een bepaalde hoeveelheid van deze vitamine halen. Verder is vitamine D verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen.
Het gebruik van vitamine D supplementen wordt geadviseert voor personen ouder dan 70 jaar, zwangere vrouwen, kinderen tot 2 jaar, mensen die te weinig aan zonlicht worden blootgesteld (de meeste onder ons) en mensen met een donkere huidskleur.
Vitamine D3

Reacties

    Powered By ConvertKit