Doorgaan naar hoofdcontent

Mediterrane voeding met vitamine D3 supplement

Mediterrane voeding eten samen met vitamine D3 supplementen (10 μg/d)  vermindert de snelheid van botverlies bij oudere Europeanen met osteoporose. Het mediterrane dieet wordt algemeen aanbevolen voor de preventie van chronische ziekten, maar er is geen bewijs voor een gunstig effect op de gezondheid van de botten.

Het doel van deze studie was om het effect van een mediterrane voedingspatroon te onderzoeken (nieuwe voedingsstrategieën die inspelen op de specifieke behoeften van de ouderenpopulatie voor gezond ouder worden in Europa) over ontstekingsindices met een aantal secundaire eindpunten inclusief botmineraaldichtheid en biomarkers van bot- en collageenafbraak in een 1-y multicenter gerandomiseerde gecontroleerde trial bij oudere Europeanen.


Een gerandomiseerd vergelijkend onderzoek werd uitgevoerd in 5 Europese centra en consumeerden het mediterrane dieet, gedurende 1 jaar door individueel op maat gemaakt voedingsadvies, in combinatie met levensmiddelen zoals volkoren pasta, olijfolie en een vitamine D3-supplement (10 μg/dag). Deelnemers in de controlegroep kregen folders met gezond eten lokaal verkrijgbaar in hun land.

Een totaal van 1294 deelnemers werd gerekruteerd voor de studie en 1142 voltooide het onderzoek. Het mediterraans voedingspatroon had geen effect op BMD (Bot-Mineralen-Dichtheid), de opname van naleving van de interventie in het statistische model heeft de bevindingen niet veranderd. Er was ook geen effect van de interventie op de urinebiomarkers, vrij pyridinoline of vrij deoxypyridinoline. Serum 25-hydroxyvitamine D nam significant toe en het parathyroïde hormoon nam af.

Een 1-y-interventie van het mediterranne dieet samen met vitamine D3-supplementen (10 μg/d) had geen effect op de BMD in het normale leeftijdgerelateerde bereik, maar het verminderde de snelheid van botverlies aan de femurhals (totale heup of hals) aanzienlijk bij personen met osteoporose.

Vitamine D3

Reacties

    Powered By ConvertKit