Doorgaan naar hoofdcontent

IJzertekort in de spotlight

Een tekort aan IJzer komt vaak voor en kan vervelende en ernstige gevolgen hebben. Het mineraal ijzer speelt een belangrijke rol in het lichaam: zorgt ervoor dat de rode bloedcellen zuurstof vanuit je longen tot in elke lichaamscel kunnen brengen, is betrokken bij de energieproductie in de cellen.

Symptomen van een ijzertekort:
  • Futloos en snel moe zijn na een inspanning.
  • Er bleek uitzien.
  • Last van hoofdpijn en duizeligheid.
  • Broze haren en nagels.
  • Mogelijke ontsteking van de tong.
  • Baby’s en kinderen die te weinig ijzer binnenkrijgen, groeien minder snel dan hun leeftijdsgenootjes en kunnen te kampen krijgen met aandachts-, concentratie- en geheugenstoornissen. Door hun verminderde weerstand zijn ze bovendien meer vatbaar voor infecties.

Een ijzertekort kan in alle leeftijdsgroepen voorkomen. Opgroeiende kinderen en zwangere vrouwen lopen echter het meeste risico. Vrouwen hebben een hogere ijzerbehoefte dan mannen omdat ze maandelijks ijzer verliezen tijdens de menstruatie. Jonge meisjes die reeds menstrueren vormen een belangrijke risicogroep die de nodige aandacht vraagt. Volg je een strikt vermageringsdieet of kies je voor een vegetarische of veganistische voeding, dan loop je ook meer kans op een ijzertekort.

IJzer komt in de voeding voor in 2 vormen. Heemijzer zit vooral in dierlijke producten zoals vlees en vis en wordt goed door het lichaam opgenomen. IJzer dat aanwezig is in groenten, fruit, brood, graanproducten en aardappelen wordt in het algemeen minder efficiƫnt opgenomen. Plantaardige voedingsmiddelen kunnen behalve ijzer ook oxaalzuur, fytinezuur en polyfenolen bevatten. Deze natuurlijke stoffen gaan in de darm een verbinding aan met ijzer waardoor het niet meer kan worden opgenomen en het lichaam als dusdanig weer verlaat. Dit verklaart onder andere het misverstand dat spinazie een goede ijzerbron is. Als je er een voedingsmiddelentabel op naslaat, zal je merken dat spinazie inderdaad relatief veel ijzer bevat. Vanwege het hoge gehalte aan oxaalzuur wordt er echter maar weinig effectief van opgenomen.

Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Vegetariƫrs nemen daarom best groenten, fruit of fruitsap rijk aan vitamine C bij elke maaltijd. Gezien dierlijke producten voor een groot deel van de ijzeraanvoer zorgen, vraagt een vegetarische voeding extra aandacht inzake ijzer. Koffie of thee drinken tijdens of direct na de maaltijd kan eveneens de ijzeropname uit plantaardige voedingsmiddelen beperken.

IJzersupplementen kunnen noodzakelijk zijn in sommige situaties bv. tijdens de zwangerschap of na een belangrijk bloedverlies.

IJzerbisglycinaat is een zeer goed opneembare, organische vorm van ijzer.