Doorgaan naar hoofdcontent

Ashwagandha stopt geheugen wissen

50 mensen ouder dan 35 jaar namen gedurende 8 weken deel aan een klinische onderzoek. 25 deelnemers namen een extract van ashwagandha 2 x per dag, de andere helft kreeg een placebo. Voorafgaand aan het programma hebben de onderzoekers de deelnemers onderworpen aan een reeks tests op het verstandelijk vermogen en zij herhaalden deze tests na 8 weken suppletie.

Ze vergeleken de prestaties van de 2 groepen voor en na het experiment, mensen die ashwagandha extracten kregen, hadden een beter geheugen, konden logischer nadenken, hadden een betere concentratie, de uitvoerende functies en snelheid van informatieverwerking verhoogde.

Er zijn al meerdere onderzoeken geweest, dat het potentieel van ashwagandha om de verstandelijk prestaties te verbeteren bevestigde, in het bijzonder als gevolg van neurologische aandoeningen zoals hersenletsel, trauma of neurodegeneratieve ziekten.

Ashwagandha is een adaptogeen (ondersteunt de geestelijke en lichamelijke levenskracht).

Ashwagandha beschermt de hersencellen tegen schade, beschermt tegen schadelijke stoffen (vrije radicalen), werkt ontstekingsremmend, vermindert depressies en angsten. De effecten op het geheugen worden verklaard door het vermogen van bepaalde inhoudsstoffen om acetylcholinesterase te remmen. Acetylcholinesterase is een enzym dat het stimuleren van boodschappers uitschakelt, zodat sommige neuronen kunnen terugkeren naar de rusttoestand. Neuronen die worden beïnvloed door acetylcholinesterase, zijn nauw verwant aan het geheugen. Door deze deactivering te voorkomen, laat de Ashwagandha toe dat de betrokken neuronen langer actief blijven, wat kan worden gebruikt om bepaalde ziekten te behandelen waarbij de levensduur van neuronen worden verkort, zoals bij de ziekte van Alzheimer.

Meer info ashwagandha

Ashwagandha behoort tot de adaptogenen, omdat het de weerstand tegen stressfactoren enorm verhoogt en het denkvermogen stimuleert. Dit effect heeft totaal niets te maken met stimulerende middelen zoals cafeïne, cocaïne of nicotine die het centrale zenuwstelsel prikkelen en soms zelfs fysieke afhankelijkheid veroorzaken.