Doorgaan naar hoofdcontent

Wonderboom

De belangrijkste inhoudsstof van de wonderboomolie (castorolie) is vette olie met triacylglycerolen, waaronder volgende vetzuren behoren: rinicoleïnezuur, oleïnezuur, linolzuur, ricine en ricinine. Castorolie bevat 90% omega-9-vetzuren en daarnaast omega-6-vetzuren en vitamine E. Ricinusolie wordt gewonnen door rijpe zaden te persen waarvan de buitenste laag  is verwijderd. Het omhulsel van de zaden bevat een dodelijk gif (ricine).
Latijnse naam: Ricinus communis
Andere namen: kruisboom, castor oil plant, castor bean

Mogelijk helpt wonderboomolie bij:
  • Constipatie: castorolie werkt als een stimulerend laxeermiddel voor het verminderen van obstipatie, dat enkel kortdurend mag worden aangewend. Ongeveer 6 tot 10 uur na inname van de olie, treedt een nagenoeg kramploze ontlasting op.
  • Darmreiniging: voor een eenmalige, snelle en geforceerde darmledeging.
  • Haarverzorging: castorolie bevat omega-9-vetzuren, omega-6-vetzuren en vitamine E. Een bijzondere samenstelling dat helpt om het haar soepel te houden waardoor het minder snel breekt of beschadigd. Ondersteunt de natuurlijke haargroei en zorgt dat het haar langer haar glans en volume behoudt.
  • Huidverzorging: castorolie heeft een reinigende en verzorgende werking heeft, wordt daarom vaak  gebruikt bij een droge huid. Het maakt de poriën vrij van bacteriën, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt de huid te herstellen. De moleculen van castorolie zijn kleine, hierdoor geeft het gemakkelijk doordringen in de onderliggende cellagen van de huid.
Dosering:
  • Obstipatie: 15 ml ricinusolie.
  • Reinigen van de darmen: de dosis voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 is 15-60 ml ricinusolie. Voor kinderen van 2-11 jaar oud wordt meestal 5-15 ml gebruikt. Bij kinderen jonger dan 2 jaar, wordt 1-5 ml vaak gebruikt.
Castor olie is geschikt voor het verzorgen van huid en haar. Deze olie beschermt de huid tegen veroudering, hydrateert en verzacht de huid en bij regelmatig aanbrengen op het haar, geeft het extra glans.
Waarschuwingen:
  • De zaden van de wonderboom bevatten in de zaadmantel een sterk toxisch glyoproteïne lectine (ricine). Dit is 1 van de meest toxische natuurlijke stoffen. De dodelijke dosis van ricine is 0,03 gram. De dodelijke dosis ricinuszaad is 0,179 gram per lichaamsgewicht. Ricine is vooral heel toxisch bij injectie. Wanneer de zaden oraal worden ingenomen, is de toxiciteit een stuk minder, maar er zijn verschillende intoxicaties bekend met dodelijke afloop.
  • In principe bevat de olie, verkregen door koud persen van de zaden, geen ricine. Maar voor alle zekerheid wordt er toch aangeraden de olie slechts te gebruiken op advies van een deskundige.
  • Ricinusolie is enkel geschikt voor kortdurend gebruik bij acute constipatie. Langdurig gebruik kan het leiden tot eetlustgebrek, spijsverteringsklachten, misselijkheid en diarree.
Etherische oliën - Handboek voor aromatherapie - Auteur: M. Vanhove