Doorgaan naar hoofdcontent

PABA (para-aminobenzoëzuur)

PABA wordt gebruikt als zonnefilter omdat het ultraviolette (UV) straling op de huid kan blokkeren en wordt preventief gebruikt tegen grijs haar.

PABA helpt bij:
  • Zonnebrand: PABA wordt gebruikt in zonnecrèmes als zonnefilter. PABA blijft zijn werk doen tijdens het zweten, maar niet wanneer de huid wordt ondergedompeld in water, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen.

Dosering:
  • 100 mg per dag.
PABA is geen essentiële voedingsstof zoals eerder is gedacht. Het is een aminozuur dat niet in eiwitten wordt ingebouwd en mogelijk helpt tegen het grijs worden van het haar en haaruitval. Ook zijn er aanwijzingen dat PABA-suppletie invloed heeft op melasma (preventie), herpes labialis (preventie), herpes keratitis en vitiligo. PABA wordt vaak aan zonnebrandmiddelen toegevoegd omdat het UV-B straling kan absorberen.

Waarschuwing:
  • PABA is veilig wanneer het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht. PABA kan huidirritatie veroorzaken en kan ook kleding bevlekken. 
  • PABA is veilig wanneer het als supplement wordt ingenomen. Misselijkheid, braken, maagklachten, diarree en gebrek aan eetlust kunnen soms voorkomen. Meer dan 12 gram per dag kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals lever- en nierproblemen.