Doorgaan naar hoofdcontent

Lactobacillus

Lactobacillus is een bacterie dat van nature deel uitmaakt van de spijsverteringsorganen en geslachtsorganen. Lactobacillus is ook in gefermenteerde voedingsmiddelen te vinden zoals kaas, yoghurt, salami, wijn, zuurdesem, kefir, zuurkool, olijven, tempé en vele andere gefermenteerde producten en voedingssupplementen. Lactobacillus helpt ons voedsel af te breken, voedingsstoffen te absorberen en ongewenste organismen af te weren die ziekten zoals diarree kunnen veroorzaken.
Verschillende soorten Lactobacillus:
 • Lactobacillus acidophilus: gebruikt als een probioticum.
 • Lactobacillus casei: gebruikt als een probioticum.
 • Lactobacillus delbrueckii, L. delbrueckii subsp. bulgaricus (L. bulgaricus): voor het maken van yoghurt.
 • Lactobacillus fermentum: vooral in gefermenteerde producten.
 • Lactobacillus plantarum: vooral in gefermenteerde producten.
 • Lactobacillus reuteri: gebruikt als een probioticum.
 • Lactobacillus rhamnosus GG (LGG): verbetert de darmflora, doet klachten afnemen bij prikkelbare darmsyndroom en doet buikpijn afnemen in frequentie en intensiteit, herstelt een lekkende darm, verbetert het immuunsysteem, remt de groei van schadelijke bacteriën en stimuleert de vorming van bacterieremmende stoffen, vermindert sterk allergieën: kan voedselallergieën voorkomen, vermindert allergieën aan de luchtwegen en eczeem, kan bij toediening op jonge leeftijd stoornissen zoals ADHD doen afnemen, kan ingezet worden bij ontstekingen aan de vagina, amandelen, mondholte en beschermt het gebit, zorgt voor een betere vertering van voedsel.
 • Bifidobacterium longum en lactobacillus helveticus: vermindert angst, depressie, kalmeert zenuwen en normaliseert gedrag op korte termijn.
 • Lactobacillus gasseri: gewichts- en vetverlies (effect na 12 weken).
Lactobacillus helpt bij:
 • Diarree bij kinderen: veroorzaakt door het rotavirus (een rotavirusinfectie is de meest voorkomende oorzaak van maag-darminfecties bij baby's en jonge kinderen). Kinderen met rotavirale diarree die worden behandeld met Lactobacillus geraken sneller van deze infectie af. Hoge doseringen van lactobacillus zijn effectiever dan lagere. Er moeten ten minste 10 miljard kolonievormende eenheden gedurende de eerste 48 uur worden gebruikt.

Mogelijk helpt lactobacillus bij:
 • Colitis ulcerosa: Lactobacillus samen met Bifidobacterium en Streptococcus kan de symptomen bij mensen met colitis ulcerosa verbeteren. Een behandeling gedurende een jaar lijkt de meeste patiënten te helpen.
 • Eczeem: Lactobacillus is gunstig zijn voor het behandelen van eczeem. Lactobacillus GG lijkt de symptomen van eczeem te verminderen bij baby's die allergisch zijn voor koemelk. Lactobacillus sakei, Lactobacillus plantarum en een combinatie van gevriesdroogde Lactobacillus rhamnosus en Lactobacillus reuteri lijken ook eczeem symptomen te verminderen bij kinderen van 1 tot 13 jaar. Lactobacillus paracasei lijkt niet gunstig te zijn voor de behandeling van eczeem. Sommige onderzoeken suggereren dat het nemen van Lactobacillus tijdens de zwangerschap het risico op eczeem bij zuigelingen vermindert. Maar ander onderzoek suggereert geen voordeel. Dit kan te wijten zijn aan de gebruikte stammen van Lactobacillus en hoe risicovol de baby's waren voor het ontwikkelen van de huidaandoening.
 • Hoge cholesterol: capsules met Lactobacillus reuteri lijkt slechte cholesterol (LDL) te verminderen met ongeveer 9% tot 12% bij volwassenen met een hoog cholesterolgehalte. Ook lijkt het innemen van Lactobacillus plantarum het totale cholesterolgehalte met 14%. Maar Lactobacillus lijkt goede cholesterol (HDL) niet te verbeteren.
 • Hooikoorts: het dagelijks innemen van 2 miljard kolonievormende eenheden Lactobacillus paracasei gedurende 5 weken kan de levenskwaliteit verbeteren met bijna 18% bij mensen met een allergie voor graspollen, die niet reageren op het anti-allergiemedicijn loratadine. Het 10 weken lang innemen van 10 miljard kolonievormende eenheden Lactobacillus johnsonii lijkt jeukende oogklachten te verbeteren bij kinderen met allergieën die het hele jaar door aanwezig zijn.
 • Longinfecties: kinderen van 1 tot 6 jaar blijken minder ernstige longinfecties te krijgen wanneer ze (bijvoorbeeld via melk) Lactobacillus GG toegedient krijgen.
 • Prikkelbare darmsyndroom (PDS): Lactobacillus acidophilus kan symptomen van PDS, zoals een opgeblazen gevoel en maagpijn verminderen verbeteren.
 • Reumatoïde artritis: Lactobacillus casei als supplement innemen gedurende 8 weken vermindert bij vrouwen zwakke en gezwollen gewrichten.
 • Vaginale infecties: Lactobacillus acidophilus (zetpillen en vaginale tabletten) kunnen effectief zijn bij de behandeling van een vaginale infectie. Het preventief eten van yoghurt met Lactobacillus acidophilus kan voorkomen dat deze infecties opnieuw optreden.
Dosering:
 • De sterkte van Lactobacillus-supplementen wordt meestal aangegeven door het aantal levende organismen per capsule. Doses variëren van 1 tot 10 miljard levende organismen die dagelijks verdeelt wordt in 3 tot 4 innamens.
Waarschuwingen:
 • Bijwerkingen van  Lactobacillus-supplementen zijn meestal mild en omvatten meestal darmgas of een opgeblazen gevoel.
Lactobacillus
Zie ook:
Probiotica & prebiotica