Doorgaan naar hoofdcontent

Supplementen die de hersenen ondersteunen

Het is bewezen dat bepaalde supplementen de cognitieve achteruitgang kunnen voorkomen of afremmen. Naast een gezonde levensstijl kunnen bepaalde voedingsstoffen helpen bij het ondersteunen en bevorderen van een optimale hersenfunctie.


Supplementen die de hersenstofwisseling stimuleren:
  1. DHA (een omega-3 vetzuur): omega-3 vetzuren uit visolie zijn van cruciaal belang voor de hersenen. DHA beschermt de hersenen tegen dementie en de ziekte van Alzheimer. Meer dan 50 % van de hersenen bestaat uit DHA.
  2. Vitamine B12: een tekort aan vitamine B12 kan hersen- en geheugenstoornissen veroorzaken, naarmate we ouder worden neemt het vermogen af om vitamine B12 te absorberen. Vitamine B12 helpt het lichaam koolhydraten en vetten om te zetten in energie die de hersenen nodig hebben om naar behoren te functioneren. Het helpt ook om verschrompeling van de hersenen te verminderen, ondersteunt een gezonde slaap-waakcycli (belangrijk, gegeven wat we nu weten over slaap en het risico op Alzheimer) en helpt bij de communicatie tussen neuronen.
  3. Fosfatidylserine: verhoogt de communicatie tussen hersencellen, kan neurotransmitters herstellen die belangrijk zijn voor het geheugen en de cognitieve functie. Fosfatidylserines helpt bij het verplaatsen van voedingsstoffen naar cellen en het verwijderen van afvalproducten. Bij gevorderde Alzheimerpatiënten is het niet erg effectief gebleken, het werkt het beste als het wordt ingenomen bij de eerste tekenen van deze ziekte.
  4. Curcumine: is een inhoudsstof van kurkuma, de ongeëvenaarde ontstekingsremmende kracht van curcumine kan de vorming van amyloïde plaques (abnormale ophopingen van een eiwit) in de hersenen remmen.
  5. Co-enzyme Q10: is geconcentreerd aanwezig in hart en hersenen. Co-enzyme Q10 is een krachtige antioxidant en geeft alle cellen energie. Het is geconcentreerd aanwezig in hart en hersenen. Veroudering gaat gepaard met een verminderde productie van co-enzyme Q10.
  6. Acetyl-L-carnitine: kan de hersenen beschermen tegen neurotoxiciteit, kan zuurstofgebrek voorkomen, kan energieproducerende mitochondriën beschermen (mitochondriën zijn celorganellen die de in koolhydraten en vetten aanwezige energie overdragen aan ATP en zo ter beschikking stellen van energievragende reacties in de cel). Acetyl-L-carnitine heeft het vermogen om de mentale en fysieke functies te verjongen en is effectief bij milde cognitieve stoornissen.