Doorgaan naar hoofdcontent

Metabolisme en de schildklier

De meeste symptomen van een slechtwerkende schilklier zijn: vermoeidheid, lusteloosheid, depressie, koude intolerantie en verlaagde lichaamstemperatuur, eetlustverlies, vertraagde hartslag, gewichtstoename, spier- gewrichts-, haar- en nagelproblemen, oedeem, verwerking van informatie in de hersenen en het metabolisme is verstoord.
Voedingsstoffen voor de schildklier
Volgende supplementen kunnen de schildklier en het metabolisme ondersteunen:
  • Jodium: is essentieel om T4 en T3 te vormen in de schildklier, het draagt bij aan een normale werking van de hersenen en zenuwstelsel. In kelp is het jodiumgehalte nog maximaal, omdat het aan de basis staat van veel voedselketens in de oceaan. Hoe verder we omhoog gaan in de voedselketen, hoe lager het jodiumgehalte wordt.
  • L-tyrosine: is een chemische stof voor hormonen en neurotransmitters, waaronder dopamine, adrenaline, noradrenaline, maar bovenal T3 en T4. L-tyrosine is dus een belangrijke bouwsteen om de stofwisseling en het zenuwstelsel te stimuleren. Het is een semi-essentieel aminozuur, het kan in het lichaam gevormd worden uit het essentiële aminozuur fenylalanine. Onder bepaalde omstandigheden kan er een tekort aan L-tyrosine ontstaan, waaronder bij aanhoudende stress. Magnesium, vitamines B3, B6, B12, foliumzuur, vitamine C, ijzer en koper werken ondersteunend voor L-tyrosine.
  • Niacine: is nodig om l-tyrosine uit fenylalanine te vormen. Niacine, wordt in de dunne darm snel en volledig geabsorbeerd en omgezet in de actieve vormen van vitamine B3 in het lichaam, namelijk de co-enzymen NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide) en NADP+ (NAD fosfaat). Meer dan 200 enzymen zijn voor hun functioneren afhankelijk van deze co-enzymen. Ze zijn nodig voor de synthese van verschillende hormonen, waaronder het schildklierhormoon thyroxine. Niacine werkt in de energiestofwisseling nauw samen met andere B-vitaminen; ook vitamine-B12- tekort blijkt de schildklierfunctie negatief te beïnvloeden.
  • Selenium: is essentieel om het enzym te vormen dat het schildklierhormoon T4 omzet in zijn actieve vorm T3. Selenium is tevens een component van het glutathion-peroxidase enzymsysteem, onderdeel van de lichaamseigen, enzymatische afweer tegen oxidatieve stress. Seleniumtekorten verhogen de gevoeligheid voor oxidatieve stress.
  • Zink: de T3-receptor heeft zink nodig om zijn actieve vorm te kunnen aannemen. Zink is dus noodzakelijk voor de synthese van schildklierhormonen. Echter, er bestaat ook een omgekeerd verband: schildklierhormonen zijn essentieel voor de absorptie van zink, en daarom kan een slechtwerkende schildklier leiden tot een zinktekorten. Bovendien wordt de absorptie van zink verminderd door vorming van onoplosbare complexen met calcium, vezels en fytaten. Zinkdtekort kan herkend worden door huidafwijkingen en verminderde of veranderde haar- en nagelgroei. Zink remt haarverlies, een symptoom van traag werkende schildklier. De concentratie van zink in het haar is de meest betrouwbare indicator van chronisch zinktekort.