Doorgaan naar hoofdcontent

Blauwe Bosbessen

De blauwe bosbes komt vooral voor in Amerika, Europa en Azië. De bessen en bladeren worden al sinds de middeleeuwen voor verschillende aandoeningen gebruikt waaronder diarree, scheurbuik, infecties, brandwonden en diabetes. Tegenwoordig wordt blauwe bosbes als voedingssupplement gebruikt voor cardiovasculaire aandoeningen, diarree, urineweginfecties, oogproblemen, diabetes en andere aandoeningen. Bosbessen-extract wordt verkocht in tabletten, capsules en druppels. De bessen worden gedroogd en als poeder verkocht. De bladeren worden in theeën verwerkt.


Betrouwbare studies:
  • Er zijn maar weinig klinische onderzoeken van hoge kwaliteit (studies bij mensen) van blauwe bosbessupplementen. Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om het gebruik van blauwe bosbes bij bepaalde aandoeningen te ondersteunen.
  • Onderzoekers zijn voor al geïnteresseerd in de bessen, omdat deze een hoge concentratie aan antioxidanten bevatten (anthocyanosiden), waarvan sommige onderzoeken wijzen op gezondheidsvoordelen.
  • bosbessenextract dagelijks ingenomen,gedurende 30 dagen, zou symptomen verminderen die gepaard gaan met circulatieproblemen. Ander onderzoek suggereert dat het dagelijks tot maximaal 6 maanden nemen van 100-480 mg blauwe bosbes-anthocyanosiden zwelling, pijn, bloeduitstorting en verbranding geassocieerd met circulatieproblemen zou kunnen verbeteren.
  • Problemen met het netvlies bij mensen met diabetes of hoge bloeddruk (retinopathie). Zou verbeteren bij gebruik van bosbessenextract met een hoge concentratie anthocyanosiden. De problemen met het netvlies lijken te verbeteren die verband houden met diabetes of hoge bloeddruk.
Veiligheid van bosbessen?
  • Blauwe bosbessenvrucht wordt als veilig beschouwd wanneer het wordt geconsumeerd in hoeveelheden die gewoonlijk in voedingsmiddelen worden aangetroffen, of als een extract in aanbevolen doseringen gedurende korte perioden.
  • Blauwe bosbessenbladeren kunnen onveilig zijn wanneer ze via de mond worden ingenomen in hoge doses of gedurende lange perioden.
Blauwe bosbes (bilberry)

Reacties