Doorgaan naar hoofdcontent

Astragalus membranaceus Astragalus mongholicus

Astragalus wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde in combinatie met andere kruiden, zoals ginseng, dong quai en zoethout. Er bestaan verschillende soorten astragalus (de meeste gebruikte zijn: Astragalus membranaceus en Astragalus mongholicus). Astragalus wordt gebruikt als voedingssupplement en toegepast bij diverse aandoeningen: diarree, vermoeidheid, anorexia, infecties van de bovenste luchtwegen, hartaandoeningen, hepatitis, fibromyalgie en als aanvullende therapie voor kanker. De wortel van de astragalus wordt in soepen, theeën, extracten of capsules gedaan.


Betrouwbare studies:
  • Patiënten met het nefrotisch syndroom (gezondheidsproblemen in verband met nierbeschadiging) zijn vatbaar voor infecties. Een onderzoeksrapport wees uit dat het nemen van astragalus-supplementen, gepaard kan gaan met een lager risico op infecties bij kinderen met het nefrotisch syndroom. De studie was echter niet erg betrouwbaar.
  • Mensen met diabetische nefropathie (nierziekte) die een intraveneuze infusie van astragalus kregen gedurende een periode van 2 tot 6 weken deden het beter op sommige metingen van de nierfunctie, vergeleken met mensen die geen astragalus kregen, volgens een analyse van 25 studies. De meeste onderzoeken waren echter niet erg betrouwbaar.
  • Een onderzoeksrapport gaf weinig bewijs, dat astragalus de hartfunctie bij sommige patiënten met virale myocarditis (een infectie van het hart) zou kunnen ondersteunen.
  • Een studie gebaseerd op diverse onderzoeken naar de effecten van astragalus op leververvetting, kon niet bepalen of astragalus helpt.
  • Een astragalus-gebaseerde kruidenformule verlengde niet het leven van patiënten met vergevorderde longkanker, zo meldde een kleine proef. Het onderzoek werd gedeeltelijk ondersteund door het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH).
Veiligheid van astragalus:
  • Astragalus wordt als veilig beschouwd voor volwassenen. De meest gemelde bijwerkingen zijn diarree en andere milde maag-en darm problemen.
  • Astragalus kan de bloedsuikerspiegel en bloeddruk beïnvloeden, een risico voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals bloedaandoeningen, diabetes of hypertensie.
  • Astragalus kan de werking beïnvloeden van bepaalde medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.
  • Sommige astragalus-soorten, verschillende soorten die in de Verenigde Staten groeien bevatten de neurotoxine swainsonine en hebben bij dieren een vergiftiging veroorzaakt. Andere soorten bevatten potentieel toxische niveaus van selenium. Neem steeds een betrouwbaar merk.
Astragalus