Doorgaan naar hoofdcontent

Amyotropische laterale sclerose (ALS)

Voedingssupplementen die ondersteunend helpen bij A.L.S:
 • Acetyl-L-carnitine blijkt de groei en reparatie van zenuwcellen te versterken, gecombineerd met alfa liponzuur is de werking nog sterker. Ook de afbraak van de bewegingszenuwen wordt door acetyl-L-carnitine vermindert.
 • Alfa liponzuur is een sterke antioxidant dat bovendien het glutathionniveau in de cellen verhoogt.
 • Co-enzym Q10 onderzoeken bevestigen dat het aanwezige Co-enzym Q10 bij ALS patiënten veelal geoxideerd zijn. Een supplement co-enzym Q10 (ubiquinol) blijkt de symptomen te kunnen verzachten.
 • Creatine biedt bescherming tegen neurodegeneratieve ziekten, door onder andere de celmembranen te versterken. Het vermindert ook de giftige werking van glutamaat in de hersenen, waardoor de overlevingstijd wordt verlengd. Verder is gebleken dat creatine de spierkracht versterkt en dat het bovendien de bloedhersenbarrière kan passeren.
 • EGCG (EpiGalloCatechine Gallaat) beschermt zenuwcellen, vooral cellen die lichaamsbewegingen controleren en die ten prooi vallen aan een bovenmatige werking van glutamaat. EGCG kan het risico op neurodegeneratieve ziekten verkleinen.
 • Ginkgo Biloba beschermt de zenuwcellen tegen het afsterven ten gevolge van oxidatieve stress.
 • Ginseng ginsenoïdes uit ginseng verhoogt de activiteit van het SOD-enzym. Ginseng kan de apoptose van zenuwcellen en schade aan de membranen voorkomen. Dit alles remt de toename van ALS af.
 • Glutathion is een lichaamseigen antioxidant. Verhoging van de glutathionwaarden helpt beschadiging van de cellen door vrije radicalen voorkomen. De meeste ALS-patiënten hebben vaak glutathion waarvan het grootste deel geoxideerd is (glutathion dat al gebruikt is om het lichaam tegen vrije radicalen te beschermen). Hogere glutathionwaarden beschermen ook de zenuwcellen van ALS-patiënten.
 • Pycnogenol remt het de werking van eiwit splitsende enzymen die in het lichaam vrijkomen bij ontstekings-processen en die de celmembranen beschadigen. Het beschermt de cellen ook tegen de giftige eigenschappen van glutamaat.
 • Resveratrol beschermt de zenuwcellen tegen de giftige eigenschappen van glutamaat. Daarbij komt nog dat resveratrol de activiteit van het lichaamseigen enzym SOD versterkt en beschermt de cellen tegen oxidatieve stress en apoptose (geprogrammeerde celddod).
 • Vitamine B12 lage B12-waarden komen voor bij beschadigde perifere zenuwen, wat kenmerkend is bij ALS -patiënten. Vitamine B12 voorkomt ook schade aan de oogzenuwen door de homocysteïne waarden te verlagen.
 • Zink vermindert de ernst van een beschadigt zenuwstelsel. Een te hoge zinksuppletie houdt de absorptie van koper tegen, wat anemie tot gevolg kan hebben. Een supplement zink 50 mg met een kleine hoeveelheid koper, beschermt de neurocellen bij ALS.

Amyotropische laterale sclerose (ALS) is een degeneratieve neuromusculaire ziekte, ook wel de Ziekte van Lou Gehrig genoemd. ALS tast het zenuwstelsel aan en vernietigt bewegings neuronen (zenuwcellen die spierbewegingen regelen) en spaart de zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor het gezichtsvermogen, het gehoor, het gevoel en de smaak. ALS veroorzaakt op een progressieve manier het slecht of helemaal niet meer functioneren van spierbewegingen, met als gevolg dat je gauw struikelt, ongecontroleerde bewegingen maakt, moeilijk en ongearticuleerd spreekt, spierkrampen en tenslotte verlammingen. De meest voorkomende oorzaak van overlijden bij ALS-patiënten zijn ademhalingsproblemen ten gevolge van beschadiging van de zenuwen die de ademhaling regelen.

Mogelijke oorzaken van A.L.S.:
 • Oxidatieve stress. Onderzoeken hebben aangegeven dat bij ALS-patiënten in het centraal zenuwstelsel sprake is van een verhoogde oxidatieve stress (Miana-Mena 2011; Hensley 2006; Ilieva 2007; Kanekura 2009). Dit maakt het waarschijnlijk dat de dood van bewegingszenuwen en daardoor spierafbraak, veroorzaakt wordt door reactieve zuurstofatomen. Oxidatie kan worden tegengegaan door de concentratie antioxidanten (bèta-caroteen, vitamine C en E en selenium) te verhogen. Veel andere supplementen zoals co-enzym Q10 hebben ook antioxidant eigenschappen
 • Glutamaat vergiftiging. Glutamaat is één van de belangrijkste neurotransmitters in het zenuwstelsel en is vooral aanwezig in der hersenschors. Onder normale omstandigheden worden de glutamaatconcentraties goed geregeld. Het blijkt nu dat bij ALS-patiënten door een storing in het regulatiesysteem de concentratie glutamaat veel te hoog is, waardoor de activatie van de bewegingszenuwen zodanig verhoogd wordt dat ze ten gronde gaan. Het medicijn Riluzole kan de nadelige werking van te veel glutamaat afremmen. Het effect daarvan is echter bescheiden.
 • Mitochondriale dysfunctie. De mitochondria produceren de energie voor alle lichaamscellen, ook voor de zenuwcellen. Helaas ontstaan bij deze energieproductie als bijproducten ook veel vrije radicalen, reactieve zuurstofmoleculen. Bij een sterke productie van zo’n radicaal – superoxide – worden de zenuwcellen sterk beschadigd, wat enigszins in toom gehouden kan worden door het enzym Superoxide dismutase (SOD). Aan de andere kant kan gemuteerd (beschadigd) SOD juist de werking van de mitochondria verstoren. Het is wel duidelijk gebleken dat veel ALS-patiënten in de bewegingspieren een gestoorde mitochondriale werking hebben. Ook is in diverse onderzoekingen gebleken dat bepaalde stoffen een giftige uitwerking kunnen hebben op de zenuwcellen, zoals lactaat, een bijproduct van de stofwisseling. Ook zware metalen als lood en kwik blijken, als ze in overmaat aanwezig zijn, de zenuwcellen te kunnen beschadigen. Een onderzoeking in 2009 in Italië gaf aan dat voetballers in dat land verhoudingsgewijs meer aan ALS leden dan andere mensen. De reden zou kunnen liggen in vergiftiging door pesticiden, die kennelijk nog al veel gebruikt werden om een goede grasmat in de stadions te krijgen