Doorgaan naar hoofdcontent

Tea tree-olie en acne

Tea tree-olie is een etherische olie die wordt gewonnen uit de bladeren van een kleine boom afkomstig uit Australië. Tea tree is een veilig en effectieve behandeling voor acne. In 1990 bestudeerden onderzoekers 124 acnepatiënten. Sommigen werden behandeld met 5% tea tree-olie in een op water gebaseerde gel. Anderen werden behandeld met 5% benzoylperoxide, een ingrediënt dat voorkomt in behandelingsproducten tegen acne.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat tea tree-olie niet zo snel werkt als benzoylperoxide. Maar het gebruik van tea tree-olie resulteert in een vergelijkbare vermindering van acne na 3 maanden. Tea tree-olie geeft een significant lagere incidentie van bijwerkingen zoals uitdroging, irritatie, jeuk en verbranding.


Een lokale behandeling met tea tree-olie wordt als veilig beschouwd voor de meeste volwassenen. Het kan echter bij sommige mensen een allergische huidreactie veroorzaken. Dit geldt met name als het is geoxideerd na blootstelling aan lucht. Tea tree-olie mag nooit oraal worden ingenomen. Het kan toxische reacties veroorzaken, variërend van uitslag tot coma.

Dosis en gebruik van tea tree-olie
    Powered By ConvertKit