Doorgaan naar hoofdcontent

Vette lever (leververvetting)

Vette lever, leververvetting

Wat is leververvetting

Een vette leverziekte is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat het gevolg is van een opeenhoping van extra vet in de lever. Het is volkomen normaal dat de lever een kleine hoeveelheid vet bevat, maar wanneer de vetopslag 5 tot 15 % van het totale gewicht van de lever bereikt, dat spreekt men over een leververvetting.

Niet-alcoholische leververvetting wordt gekenmerkt door stapeling van buikvet, dislipidemie (verstoring van het vetmetabolisme), insulineresistentie (verminderde reactie op insuline) en laaggradige ontstekingen. Dit staat aan de basis van een hele reeks aandoeningen, waaronder metaboolsyndroom, diabetes type 2. Mensen met leververvettig lopen meer risico op deze aandoeningen.

De belangrijkste boosdoeners van leververvetting blijken toegevoegde suikers in kant-en-klaarvoeding en grote hoeveelheden alcohol. Meestal is het weglaten van toegevoegde suikers (fructose) voldoende om een vervette lever weer om te keren. Fructose moet niet langer gezien worden als lege, maar als toxische calorieën. Een voedingspatroon met een groot aandeel van dierlijke eiwitten verhoogd tevens het risico op leververvetting.

Mogelijke symptomen van leververvetting

  • Buikpijn
  • Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
  • Jeuk
  • Mentale verwarring
  • Misselijkheid
  • Ophoping van vocht en zwelling van de benen en buik
  • Verlies van eetlust
  • Vermoeidheid
  • Zwakte
  • Zwelling in de bovenbuik

Mogelijke oorzaken van leververvetting

  • De belangrijkste oorzaak van vetophoping is het consumeren van grote hoeveelheden alcohol
  • Bepaalde infecties
  • Bepaalde medicijnen
  • Blootstelling aan sommige gifstoffen
  • Diabetes type 2
  • Hoge bloeddruk
  • Stofwisselingsstoornis
  • Zwaarlijvigheid

Leververvetting op natuurlijke wijze behandelen

Astaxanthine

Astaxanthine beschermt tegen niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) door een verminderde vetopslag in de lever en door een antioxidatieve werking van astaxanthine.

Choline

Choline is betrokken bij de vetstofwisseling en afvoer van vetten uit de lever, 1 van de symptomen van choline tekort is leververvetting. Choline speelt een rol bij het transport van zowel cholesterol als triglyceriden van de lever naar andere delen van het lichaam waar ze nodig zijn.

Kurkuma

Curcumine uit kurkuma heeft het vermogen om het vetgehalte van de lever te verminderen. Suppletie met een goed opneembare vorm van curcumine blijkt effectief bij niet-alcoholische leververvetting. Het heeft een gunstige invloed op de levercellen, het vetgehalte en enzymwaardes van de lever.

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren (algenolie) met een DHA-concentratie van 2% of meer, gaan gepaard met een verbetering van de insulinegevoeligheid van de lever, afname van het triglyceridengehalte en vermindering van het vetgehalte van de lever met gemiddeld 26%. Bovendien voorkwam suppletie met omega 3-vetzuren opnieuw vetvorming in de lever.

Probiotica

Probiotica kan leiden tot een afname van leververvetting dat deels verklaard kan worden door een vermindering van de serumconcentratie van lipopolysacchariden.

SAMe

SAMe (S-adenosylmethionine, S-adenosyl-L-methionine, SAM-e) lijkt bijzonder nuttig als ondersteuning bij het behandelen van chronische leveraandoeningen.

Ubiquinol

Ubiquinol heeft positieve resultaten laten zien bij leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie. Samen met acetyl-L-carnitine en omega 3-vetzuren, lijkt het leeftijdsgebonden gezichtsverlies te kunnen afremmen en zelfs te verbeteren.
Groene thee kan leververvetting voorkomen, door de opname van vetten en koolhydraten via de voeding te verminderen.
Wat is leververvetting
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Leververvetting natuurlijk behandelen
Groene thee bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit