Doorgaan naar hoofdcontent

Selenium vangt het kwik in de vis

Vis is goed voor de mens. Het bevat vitamine D, jodium en heel wat andere voedingsstoffen die nodig zijn om een goede gezondheid te behouden. Jammer genoeg is vis eveneens vervuild met zware metalen zoals kwik, een potentieel schadelijke neurotoxine die de hersenen kan beschadigen. Gelukkig is één van de gezonde voedingsstoffen in vis een spoorelement genaamd selenium dat een eigenschap heeft die erg van pas komt.



Selenium heeft een speciale bindingsaffiniteit met kwik, waardoor het zich aan kwik kan vasthechten, zodat de kwikmoleculen die anders schade zouden aanrichten in feite gevangen worden en geen reactie meer kunnen hebben op het menselijke organisme.

Het selenium-gehalte in onze voeding is velen malen belangrijker dan het kwikgehalte. Voldoende selenium binnenkrijgen is daarom de prioriteit. Het natuurlijke selenium-inhoud in veel vissoorten zijn voldoende hoog, om op te wegen tegen de potentiële dreiging van het kwikgehalte. Er is geen reden om minder vis of zelfs geen vis te eten omwille van het aanwezige kwikgehalte. We moeten echter wel beseffen dat het selenium dat door het bindingsproces opgeëist wordt niet langer beschikbaar is voor nuttige doeleinden zoals de ondersteuning van de selenoproteïnen in het lichaam die van selenium afhankelijk zijn.

Het zijn de selenoproteïnen die de normale werking van het immuunsysteem, de schildklier en het voortplantingssysteem verzekeren en die de cellen beschermen tegen oxidatieve stress. Het wordt aanbevolen om een evenwichtig dieet met goede selenium-bronnen zoals vis, noten, volkorenproducten en vlees te eten. Dit kan aangevuld worden met een selenium-supplement, organische selenium zoals Seleniummethionine. Toepassingen van selenium.
    Powered By ConvertKit