Doorgaan naar hoofdcontent

De kracht van etherische oliën

Etherische olie heeft eigenlijk niet zoveel met olie te maken, maar wel met planten. Het is een distillaat van vluchtige stoffen in de plant die een sterke werking hebben op de gezondheid. Synthetische oliën daarentegen hebben geen werking, wat er op wijst dat de schranderheid van de samenstelling van natuurlijke stoffen nog veel geheimen verbergt en dat de activators (een stof die zorgt dat een andere stof werkzaam wordt) even belangrijk zijn.

Steeds meer mensen zijn er van overtuigd dat wat natuurlijk is, goed gemaakt is en dus beter bestemd is voor het lichaam dan wat uit de scheikunde komt en vaak een afgekeken namaak is, vervaardigd uit grondstoffen die meestal uit de petroleumindustrie komen. Kruiden behoren samen met het voedsel tot de oudste geneesmiddelen ter wereld, want Hippocrates zei reeds dat uw voeding uw medicijn moet zijn en uw medicijn uw voeding zal zijn. Binnen de kruidenwereld nemen de etherische oliën een aparte plaats in. Ze behoren tot de belangrijkste bestanddelen van de plant en hebben voor hen ook een specifieke functie: ze kunnen namelijk schadelijke insecten op afstand houden en dus wordt geconcludeerd dat deze etherische oliën ook voor de mens schadelijke actoren op afstand kunnen houden. Niet alle planten herbergen etherische oliën. Dat aantal varieert van de 10 tot de 30 %. 


Etherische olie kan op verschillende manieren worden toegepast: in parfums, als smaakstof, voor baden, in de aromatherapie, voor inhalatie, voor toepassingen op de huid. Voor deze laatste is wel voorzichtigheid geboden, omdat de olie op de huid allergische reacties kan oproepen. Daarom moet de etherische olie voor de huid altijd gemengd worden met een andere olie. Bij zwangerschap moet essentiële olie altijd worden verdund. Ook voor kinderen is het oppassen, want zij hebben nog een gevoeligere en dunnere huid. Voor massage kan je essentiële olie gebruiken, maar ook hier moet de etherische olie altijd verdund worden met een andere olie (jojoba of amandelolie). Ook bij inwendig gebruikt moet je opletten, want sterke oliën kunnen interne schade aanrichten: de stoffen zijn te geconcentreerd. Sommige essences mogen in bepaalde omstandigheden niet worden gebruikt: zo is het bekend dat rozemarijnolie moet vermeden worden bij hoge bloeddruk.

Wel kunnen bepaalde essences gemengd worden met probiotica, waardoor ze wederzijds een versterkend effect hebben: het beste van 2 werelden. Probiotica heeft echt zijn nut bewezen ter preventie van besmettingen, voor reiniging van chirurgisch materiaal en het heeft ook een prachtige toepassing gevonden voor de dagelijkse verzorging van de tanden. Een probiotische tandenborstelreiniger samen met etherische olie is een weldaad voor de gezondheid van de mond.
    Powered By ConvertKit