Doorgaan naar hoofdcontent

Inuline bestrijdt overgewicht

Inuline (een fructooligosaccharide (FOS) is een oplosbare prebiotische vezel die niet afgebroken wordt door de spijsvertering en daardoor intact de dikke darm bereikt. Probiotische bacteriën verbruiken Inuline en produceren op hun beurt de korte keten vetzuren die de cellen van de dikke darm voeden. Inuline helpt bijgevolg de darm gezondheid te houden. Voedingsvezels (enzymen) zijn de beste prebiotica en zit voornamelijk in groenten, ze geven bacteriën in de darmen een boost en kunnen invloed hebben op de manier waarop mensen emotionele informatie verwerken.
➤ Certified Organic Inulin
Probiotica bestaat uit strengen goede bacteriën, terwijl prebiotica juist de koolhydraten leveren die de voeding zijn voor deze bacteriën. Het nemen van prebiotica verhoogt het aantal bacteriën dat in de darm leeft, van alle soorten. Dat is theoretisch gezien effectiever dan 1 soort bacterie in te nemen. Inuline heeft een aangename smaak die een milde zoetheid aan voedsel en drank toevoegt, maar heeft een zeer lage glycemische index en zal het serumglucosegehalte niet negatief beïnvloeden. Overgewicht en obesitas komen op steeds jongere leeftijd voor. Onderzoek in het hoog aangeschreven Gastroenterology laat zien hoe deze vicieuze cirkel binnen 4 weken doorbroken kan worden: met suppletie van de voedingsvezels inuline en FOS.


Proefpersonen die het prebioticum kregen, verloren lichaamsvet en hadden na afloop een kleinere middelomtrek, wat het risico op diabetes type 2 en hartziekte verkleint. Ook daalde het gehalte triglyceriden in het bloed met 19 %. Een verhoogd triglyceridengehalte in het bloed is ook in verband gebracht met hartziekte. Omdat we weten dat darmbacteriën invloed hebben op wat er gebeurt in de hersenen, blijven we onderzoeken hoe voeding in het algemeen, en voedingsvezels in het bijzonder, invloed hebben op onze eetlust en andere hersenfuncties.
    Powered By ConvertKit