Zwangerschap (zwangerschapsmisselijkheid)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij de zwangerschap:
  • Choline is in voldoende hoeveelheid nodig tijdens en voor de geboorte voor de vorming en rijping van hersenen en zenuwstelsel. Een choline tekort tijdens de zwangerschap vergroot de kans op neuraalbuisdefecten, hazenlip en aangeboren hartafwijkingen.
  • Foliumzuur de behoefte tijdens de zwangerschap is verhoogd, vermindert de kans op een neuraalbuisafwijking (is een afwijking van het centrale zenuwstelsel, een ontwikkelingsstoornis bij pasgeborenen).
  • IJzer vermindert de kans op bloedarmoede, vermoeidheid en laag geboortegewicht.
  • Magnesium verminderen de symptomen van stuipen of toevallen tijdens zwangerschap, doordat magnesium direct en indirect vaatverwijding in onder andere de hersenen en baarmoeder veroorzaakt. Bovendien helpt magnesium premature wee├źn en vroeggeboorte te voorkomen. Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met spierzwakte bij baby’s.
  • Omega 3 vetzuren (EPA en DHA) verminderen de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, DHA draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen.
  • Probiotica vermindert de kans op het ontwikkelen van atopisch eczeem bij het kind en vermindert de kans op constipatie tijdens de zwangerschap.
  • Vitamine B6 en vitamine B12 vitamine B6 vermindert de kans op zwangerschapsmisselijkheid. Vitamine B6 samen met vitamine B12 is belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo en als preventie van neuraalbuisdefecten.
Plantenextracten die ondersteunend werken bij de zwangerschap:
  • Gember vermindert misselijkheid en/of overgeven, verhoogt de beweeglijkheid van de darmen, beschermt het maagdarmslijmvlies en absorbeert toxines en zuren.  Bij inname van gember kan men de klachten van reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid en postoperatieve misselijkheid bij gynaecologische ingrepen sterk doen afnamen. Gember is een preventief middel bij misselijkheid en overgeven.
  • Munt werkt krampwerend op de gladde spieren van het maag- en darmstelsel, werkt ontspannend op de maag, galwegen en op de darmen. Munt is een geliefde plant om in te zetten bij misselijkheid (ook zwangerschapsmisselijkheid).
De ene vrouw met een kinderwens wordt direct zwanger, de ander na enkele maanden en 1 op de 10 paren moeten een jaar of langer wachten. De meeste baby's worden halverwege de menstruatiecyclus verwekt, na geslachtsgemeenschap kort voor of na de eisprong (ovulatie). Zodra een eicel door een zaadcel is bevrucht, nestelt de eicel zich in de baarmoederwand en ontwikkelt zich een embryo. Als de eerste menstruatie uitblijft, is het embryo ongeveer 2 weken oud en begint het hartje al te kloppen. 12 weken na de bevruchting is het herkenbaar als menselijke gedaante en zijn alle organen gevormd. De geboorte vind gemiddeld 40 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie plaats, maar elke zwangerschapsduur tussen 38 en 42 weken is normaal. De meeste zwangerschappen verlopen goed, maar de gezondheid van zwangere vrouw en haar baby dient regelmatig door een deskundige te worden gecontroleerd.

Zwangerschapsmisselijkheid:
Misselijkheid in het begin van de zwangerschap wordt veroorzaakt door een verhoogde hormoonproductie. Deze zwangerschapsmisselijkheid kan op elk moment optreden en is vaak het eerste signaal van de bestaande zwangerschap. De klachten verdwijnen meestal na de eerste 3 maanden van de zwangerschap, maar in sommige gevallen houdt de misselijkheid tot de bevalling aan.

Zie ook:
Baarmoeder (herstellen na de bevalling)
Bevalling
Endometriose
Misselijkheid en braken
Onvruchtbaarheid
Striemen
Vaginale candida-infectie