Zwangerschap (zwangerschapsmisselijkheid)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij de zwangerschap:
 • Choline is in voldoende hoeveelheid nodig tijdens en voor de geboorte voor de vorming en rijping van hersenen en zenuwstelsel. Een choline-tekort tijdens de zwangerschap vergroot de kans op neuraalbuisdefecten, hazenlip en aangeboren hartafwijkingen.
 • Gember (ginger) vermindert misselijkheid en/of overgeven, verhoogt de beweeglijkheid van de darmen, beschermt het maagdarmslijmvlies en absorbeert toxines en zuren.  Bij inname van gember kan men de klachten van reisziekte, zwangerschapsmisselijkheid en postoperatieve misselijkheid bij gynaecologische ingrepen sterk doen afnamen. Gember is een preventief middel bij misselijkheid en overgeven.
 • Hoog gedoseerde vitaminen/mineralen ingenomen voor en tijdens de zwangerschap zou de kans op een kind met autisme met 7,2 keer lager liggen. Na de eerste zwangerschapsmaand had het gebruik van supplementen geen invloed meer op het autismerisico.
 • IJzerbisglycinaat (iron bisglycinate) vermindert de kans op bloedarmoede, vermoeidheid en laag geboortegewicht.
 • Jodium (iosol) tekort bij aanstaande moeders hebben een verhoogde kans op een kind met ADHD. ADHD als gevolg van een jodiumtekort zal zich vermoedelijk pas na de geboorte ontwikkelen. Het kind is immers in de baarmoeder beschermd tegen deze tekorten. Wanneer het kind borstvoeding krijgt of gewoon voedsel eet dan krijgt het kind hetzelfde jodiumarme voedsel dat zijn ouders eten en juist in de groeiperiode van peuter tot adolescent kan dit grote consequenties hebben. Net als met dwerggroei (cretinisme) is het de vraag of ADHD een genetische aandoening is of simpelweg een gevolg van een nutriëntentekort dat te wijten is aan familiaire voedingsgewoonten. Duidelijk is dat een jodiumtekort de ontwikkeling van intelligentie in de weg staat. Het IQ kan met 10 tot 15 punten dalen als gevolg van een tekort. Ook op sociaal gedrag heeft jodium invloed. Een mild tekort aan dit mineraal tijdens de zwangerschap heeft verstrekkende gevolgen. Het verhoogt de kans op een kind met een laag IQ, op struma bij zowel moeder als kind en op een miskraam of kindersterfte. Zowel internationale als nationale gezondheidsinstituten bevelen zwangere vrouwen aan om dagelijks minimaal 150 mcg jodium binnen te krijgen. Helaas ontbreekt jodium in veel zwangerschapsmulti’s en is er nog weinig draagvlak voor de aanbevelingen. De onderzoekers pleiten ervoor dat iedere zwangerschapsmulti een minimale hoeveelheid van 150 mcg gaat bevatten.
 • Luteïne supplementen geven aan vrouwen die borstvoeding geven leidt bij hun nageslacht tot een toename van de plasmaconcentratie van deze carotenoïde. Luteïne is de voornaamste carotenoïde voor het kinderbrein. Luteïne maakt voor 60% deel uit van de totale carotenoïdenconcentratie in het hersenweefsel van baby’s.
 • Magnesium bisglycinaat vermindert de symptomen van stuipen of toevallen tijdens zwangerschap, doordat magnesium direct en indirect vaatverwijding in onder andere de hersenen en baarmoeder veroorzaakt. Bovendien helpt magnesium premature weeën en vroeggeboorte te voorkomen. Magnesiumtekort wordt in verband gebracht met spierzwakte bij baby’s.
 • Muntblad (peppermint leaves) werkt krampwerend op de gladde spieren van het maag- en darmstelsel, werkt ontspannend op de maag, galwegen en op de darmen. Munt is een geliefde plant om in te zetten bij misselijkheid (ook zwangerschapsmisselijkheid).
 • Omega 3 met EPA/DHA vermindert de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, DHA draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen. Omega 3 supplementen nemen tijdens de zwangerschap, verkleint de kans op een allergie bij het kind. Een hoog aandeel van omega 3-vetzuren in borstvoeding is in verband gebracht met een kleiner risico van allergieën bij het nageslacht. Omega 3 (vooral DHA-vetzuur) verbetert de vetzuursamenstelling van de moedermelk en van het bloed van de baby. Voldoende DHA-concentratie is van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen van het kind.
 • Probiotica vermindert de kans op het ontwikkelen van atopisch eczeem bij het kind en vermindert de kans op constipatie tijdens de zwangerschap.
 • Quatrefolic (5-MTHF) (is de 4de generatie foliumzuur): de behoefte aan foliumzuur tijdens de zwangerschap is verhoogd. Foliumzuur vermindert de kans op een neuraalbuisafwijking (is een afwijking van het centrale zenuwstelsel, een ontwikkelingsstoornis bij pasgeborenen).
 • Vitamine B-complex (co enzym) vitamine B12 en vitamine B6 verminderen de kans op zwangerschapsmisselijkheid. Vitamine B6 samen met vitamine B12 is belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo en als preventie van neuraalbuisdefecten.
 • Vitamine D3-spiegel moet bij de vrouw voldoende zijn tijdens de zwangerschap omdat het een positieve invloed heeft op de spierkracht en spierontwikkeling van het kind.
De ene vrouw met een kinderwens wordt direct zwanger, de ander na enkele maanden en 1 op de 10 paren moeten een jaar of langer wachten. De meeste baby's worden halverwege de menstruatiecyclus verwekt, na geslachtsgemeenschap kort voor of na de eisprong (ovulatie). Zodra een eicel door een zaadcel is bevrucht, nestelt de eicel zich in de baarmoederwand en ontwikkelt zich een embryo. Als de eerste menstruatie uitblijft, is het embryo ongeveer 2 weken oud en begint het hartje al te kloppen. 12 weken na de bevruchting is het herkenbaar als menselijke gedaante en zijn alle organen gevormd. De geboorte vind gemiddeld 40 weken na de eerste dag van de laatste menstruatie plaats, maar elke zwangerschapsduur tussen 38 en 42 weken is normaal. De meeste zwangerschappen verlopen goed, maar de gezondheid van zwangere vrouw en haar baby dient regelmatig door een deskundige te worden gecontroleerd.

Zwangerschapsmisselijkheid:
Misselijkheid in het begin van de zwangerschap wordt veroorzaakt door een verhoogde hormoonproductie. Deze zwangerschapsmisselijkheid kan op elk moment optreden en is vaak het eerste signaal van de bestaande zwangerschap. De klachten verdwijnen meestal na de eerste 3 maanden van de zwangerschap, maar in sommige gevallen houdt de misselijkheid tot de bevalling aan.

Supplementen voor de zwangerschap

Zie ook:
Baarmoeder (herstellen na de bevalling)
Bevalling
Endometriose
Misselijkheid en braken
Onvruchtbaarheid
Striemen
Vaginale candida-infectie