Choline

Choline komt in alle natuurlijke vetten voor zoals voornamelijk dierlijke voeding. De rijkste bronnen zijn eieren, lever en ander orgaanvlees, soja en vet vlees. Het gebruik van alcohol en een suikerrijke voeding hebben een negatief effect op de choline-waarden. Daarnaast hebben zwangere vrouwen een sterk verhoogde behoefte aan choline. Vegetari├źrs en veganisten zijn een risicogroep, ook mensen die vetarm eten. Tot slot zijn er veel mensen die genetische polymorfismen hebben, waardoor hun behoefte aan choline hoger is. Uiteindelijk komen maar weinig mensen aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid choline.

Ondersteunende werking van choline bij de volgende aandoeningen:
  • Zwangerschap: choline is in voldoende hoeveelheid nodig tijdens en voor de geboorte voor de vorming en rijping van hersenen en zenuwstelsel. Een choline-tekort tijdens de zwangerschap vergroot de kans op neuraalbuisdefecten, hazenlip en aangeboren hartafwijkingen. 
Dosering:
  • Vrouwen boven de 18 jaar 425 mg per dag.
  • Zwangere vrouwen 450 mg per dag.
  • Vrouwen die borstvoeding geven 550 mg per dag.
  • Mannen ouder zijn dan 18 jaar tussen de 400 en 3500 mg per dag.
  • Doseringen van choline tussen de 500 mg tot 20 gram zijn 1 tot 3 x per dag gebruikt om astma, hersenschade en schizofrenie te behandelen.
  • Doseringen tussen de 15 mg en 8,5 gram zijn gedurende 24 weken gebruikt om het geheugen en fysiek uithoudingsvermogen te verbeteren, alsmede ter preventie van leverstoornissen.
➤ Choline

Synergisme (versterkt de werking van choline):
  • Dankzij zijn stimulerende effect op de hersenfunctie vormt choline een goede synergistische combinatie met DHA en andere omega-3-vetzuren. Op het gebied van de homocyste├»nestofwisseling gaat choline een goede samenwerking aan met de vitamine B6, vitamine B12 en foliumzuur. Ook SAMe kan hier uitkomst bieden.
Waarschuwing:
  • Bij mensen met de zeldzame stofwisselingsziekte trimethylaminuria kan het gebruik van choline een sterke visachtige lichaamsgeur veroorzaken.
  • Choline wordt als veilig beschouwd en wordt over het algemeen goed verdragen.
  • Gebruik van choline dient vermeden te worden indien men overgevoelig of allergisch is voor choline, lecithine, fosfatidylcholine of producten die deze substanties bevatten.