Doorgaan naar hoofdcontent

Uithoudingsvermogen betere prestaties

Voedingssupplementen voor betere lichamelijke prestaties:
 • Acetyl-L-carnitine (ALC) bij mensen die dagelijks veel energie verbruiken, zoals bij zware lichamelijke arbeid, sport, ... verhoogt carnitine de energieproductie in de spiercellen en verbetert het de zuurstofopname. Het remt de vorming en bevordert de verwijdering van melkzuur en heeft een anti-vermoeidheids effect in geval van zuurstofgebrek in de weefsels door bijvoorbeeld langdurige spierarbeid.
 • Astaxanthine behoort tot de krachtigste en veelzijdigste antioxidanten, astaxanthine wordt in vrijwel alle organen en weefsels opgenomen. Helpt bij vermoeide en pijnlijke spieren na fysieke inspanning en verbetert het uithoudingsvermogen en vetverbranding.
 • BCAA’s duursporters zetten BCAA’s in om enerzijds de afbraak van spierweefsel voor energieproductie tegen te gaan. Verder wordt door vermindering van BCAA meer tryptofaan in de hersenen opgenomen wat via serotoninesynthese vermoeidheid veroorzaakt, BCAA suppletie gaat dit tegen.
 • Beta alanine verbetert sportprestatie, kan de fysieke prestatie verbeteren van zowel getrainde als ongetrainde sporters. Beta-alanine is een aminozuur dat samen met L-histidine noodzakelijk is voor de vorming van carnosine. Carnosine gaat verzuring tegen en verbetert de sportprestatie.
 • Co-enzym Q10 (ubiquinol) speelt een rol in de elektronen-transportketen, een proces in de mitochondria waarbij in de cel ATP wordt geproduceerd. ATP is de belangrijkste energieleverancier van het lichaam.
 • Creatine verbetert de prestatie tijdens hoogintensieve, kortdurende inspanning. De mate waarin dit effect optreedt, is afhankelijk van de hoeveelheid creatine die in de periode voor de inspanning is opgeslagen in het spierweefsel. Hoe meer creatine aanwezig is in de spieren, des te meer energie er beschikbaar is voor spieractiviteit. Tot dusver is ook aangetoond dat creatine anabole processen in spierweefsel stimuleert via remming van het catabole myostatine. Het resultaat is een toename van spiermassa, meer explosieve spierkracht en een groter uithoudingsvermogen.
 • Glutathion (gereduceerde) is van belang voor sporters. Bij inspanning worden veel vrije radicalen gegenereerd. Glutathion kan helpen om de weefselschade die daarbij ontstaat te beperken.
 • HMB gecombineerd met intensieve training doet de spiergroei het snelst groeien.
 • L-arginine zorgt voor een verlenging van de inspanningstijd. Ook nam na inname van L-arginine de maximale inspanningscapaciteit toe. De resultaten van dit onderzoek suggereren een gunstig effect van L-arginine op het uithoudingsvermogen. L-arginine stimuleert de groeihormoonproductie en wordt vaak toegepast ter bevordering van het lichamelijk herstel na intensieve belasting.
 • L-carnosine heeft opmerkelijke effecten op het energieniveau en het uithoudingsvermogen, helpt bij sportinspanningen.
 • Quercetine (met bromelaïne) verbetert het uithoudingsvermogen zonder dat hiervoor training noodzakelijk is. Quercetine kan ingezet worden ter verbetering van de conditie en kan daarmee de gezondheid bevorderen.
 • Rhodiola verhoogt de weerstand tegen fysieke, chemische, biologische en psychologische stress, verhoogt de stressbestendigheid, werkt algemeen versterkend, is een antioxidant en vangt vrije radicalen, verhoogt de zuurstofvoorziening, verhoogt de vertverbranding, verhoogt het prestatievermogen en de recuperatie.
 • Ribose wordt in de cellen omgezet in energie door het aanzetten en stimuleren van ATP-productie. ATP (adenosine trifosfaat) is een molecuul dat energie opslaat en levert. ATP-moleculen vormen als het ware de accu van onze cellen zodat de benodigde energie voor al onze lichaamsfuncties en dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk gegarandeerd is.
 • Spirulina is zeer rijk aan eiwitten, waarbij alle essentiële aminozuren vertegenwoordigd zijn. In totaal bevat spirulina 9 vitaminen en meer dan 14 mineralen die zijn gebonden aan 8 essentiële aminozuren zoals methionine en cysteïne. Spirulina kan nuttig zijn voor een betere uithoudingsvermogen en spierherstel na inspanning.
 • Vitamine D3 tekort zorgt voor negatieve sportprestaties.
 • Vitaminen/mineralen hebben een gunstig effect op de stemming, reduceren stress, beschermen ons tegen sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening, versterken ons immuunsysteem en nog veel meer. Tekorten zijn soms sluimerend en worden niet altijd geassocieerd met bepaalde aandoeningen, lichamelijk ongemakken en psychische problemen. Het is een vaststaand feit dat de kwaliteit van onze voeding qua hygiëne uitstekend is maar voor onze gezondheid een onvoldoende scoort, omdat onze Westerse voeding marginale hoeveelheden nutriënten bevat. Hoe stelt u vast of een multi hoog gedoseerd is? Door op het etiket eerst te kijken naar de dosis vitamine B1 (thiamine). Dit geeft meestal een goede indicatie. Een dosering van 10 tot 25 mg vitamine B1 is de optimale dosis. Een multi met bijvoorbeeld 0 tot 5 mg vitamine B1 geeft slechts een geringe aanvulling.

Bepaalde nutriënten (voedingsstoffen) kunnen de prestaties verbeteren en vangen gedeeltelijke de gevolgen van stress op. Het aantal voedingssupplementen die worden aangeprezen om meer te kunnen presteren is aanzienlijk. Meestal missen ze een betrouwbare en wetenschappelijk onderzochte bevindingen. De effecten van voeding naar betere prestaties is kostbaar en complex. Op prestaties zijn ook andere factoren van invloed, zoals erfelijk, rustheid, slaap, training, vaardigheid, mentale instelling en uitrusting.

Zie ook:
Bloedsomloop (problemen met)
Immuunsysteem
Melkzuur (ophoping)
Ontgiften
Stress
Testosteron (te weinig)
Verbeter uw conditie
Verbeter uw energiehuishouding
Vermoeidheid

Het sportkookboek - Verbeter je sportprestaties met de juiste voeding - Auteur: Stephanie Scheirlynck