Doorgaan naar hoofdcontent

PEA (Palmitoylethanolamide)

Voor een optimale opname en benutting van palmitoylethanolamide (PEA) is het van groot belang om te kiezen voor een voedingssupplement dat zo zuiver mogelijk is, een hoge dosering palmitoylethanolamide heeft en geen onnodige additieven bevat.

Ondersteunende werking van PEA (Palmitoylethanolamide) bij de volgende aandoeningen:
 • Endometriose: PEA is een bijzonder goede pijnstiller, met name bij chronische pijnklachten. Het is een belangrijke nieuwe bijwerkingsvrije behandelmogelijkheid voor pijn en een grote doorbraak op het gebied van chronische pijnbestrijding.
 • Fibromyalgie: PEA  is een lichaamseigen stof dat de cellen beschermt, ontstekingsremmend werkt en is een bijzonder goede pijnstiller, vooral bij chronische pijn. Uit onderzoek is gebleken dat de pijnintensiteit enorm verlaagt als men PEA als supplement inneemt, bovendien zijn er geen bijwerkingen waargenomen.
 • Hernia: PEA is doeltreffend bij uiteenlopende pijnsyndromen, er wordt een significante verlaging van pijnintensiteit waargenomen. Bovendien worden bijwerkingen, een veelvuldig voorkomend probleem bij het gebruik van pijnstillers, niet waargenomen bij suppletie met alleen PEA. PEA is inzetbaar op het gebied van chronische pijnbestrijding zoals bij chronische lage rugpijn.
 • Hoofdpijn: PEA is een goede pijnstiller, met name bij chronische pijnklachten. Het is een belangrijke nieuwe bijwerkingsvrije behandelmogelijkheid voor pijn en een grote doorbraak op het gebied van chronische pijnbestrijding.
 • Ischias (heupjicht): gewone pijnstillers stillen enkel de pijn en pakken de ontsteking niet aan. Het proces dat de zenuw beschadigt wordt niet aangepakt. De natuurlijke lichaamseigen stof PEA (Palmitoylethanolamide) doet dat wel, het beschermt de zenuw tegen schade en helpt deze te herstellen, werkt dus tegelijkertijd pijnstillend en ontstekingsremmend. Algemeen onderzoek heeft uitgewezen dat de pijn na 3 weken inname van PEA sterk afgenomen was bij mensen met ischias.
 • Neuralgie: bij onderzoek naar chronische pijnklachten zoals neuralgie, werd na enkele weken een significante afname van pijn waargenomen, bij een dag dosering van 600 mg PEA. PEA is effectief en veilig bij chronische pijnen en zou veel vaker als mogelijke behandeling overwogen moeten worden.
 • Pijn: PEA is een lichaamseigen stof dat de cellen beschermt, ontstekingsremmend werkt en is een bijzonder goede pijnstiller, vooral bij chronische pijn. Uit onderzoek is gebleken dat de pijnintensiteit enorm verlaagt als men PEA als supplement inneemt, bovendien zijn er geen bijwerkingen waargenomen.
 • Verkoudheid: PEA is een ontstekingsremmende lichaamseigen stof, met een bewezen werkzaamheid tegen griep en verkoudheid. PEA normaliseert uit balans gebrachte biologische processen zoals chronische ontstekingen.

Dosering:
 • De aanbevolen dagelijkse dosering bij pijn is 1200 mg/dag in 2-3 doses, waarbij na 2 maanden, bij voldoende effect, de dosering kan worden verlaagd naar 800 mg/dag. Een optimale dosis kan per individu verschillen. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
 • De aanbevolen dagelijkse dosering bij griep en verkoudheid is 1200 - 1800 mg/dag.
 • Onderhoudsdosering in griepseizoen: 800 mg/dag in 2 doses.
 • PEA is veilig te doseren tot een maximum van 100 mg/kg lichaamsgewicht/dag.
 • Bij kinderen vanaf 4 jaar staat de dosis in verhouding tot het lichaamsgewicht, waarbij 20 mg/kg lichaamsgewicht kan worden aangehouden.
Waarschuwing:
 • Gebruik van PEA kan leiden tot verhoogde niveaus van endocannabinoïden (met name N-acyl arachidonoylethanolamide [anandamide, AEA]). Lage anandamide-spiegels zijn gunstig en hoge zijn ongunstig voor de ontwikkeling van de blastocyst, één van de vroegste ontwikkelingsstadia van een zich ontwikkelend zoogdier. Aangezien de blastocyst zich ontwikkelt op een moment dat een vrouw meestal nog niet weet dat ze zwanger is, is PEA gecontraïndiceerd voor vrouwen met zwangerschapswens evenals tijdens de zwangerschap.
 • PEA kent nauwelijks tot geen bijwerkingen en heeft daarmee een groot voordeel ten opzichte van reguliere pijnmedicatie.
 • Er zijn geen negatieve interacties met andere geneesmiddelen bekend. Wel kan de werking van reguliere pijnstillers versterkt worden bij gelijktijdig gebruik van PEA.