Doorgaan naar hoofdcontent

DPP-IV enzym

DPP-IV (dipeptidyl peptidase IV) enzym werkt voornamelijk op de afbraak van exorfinen. Exorfinen behoren tot de opioïden, dit zijn stoffen die het beloningsgebied in de hersenen activeren, door een korte maar heftige toename van endorfine en dopamine, gevolgd door een sterke terugval. Hierdoor ontstaat een grote behoefte om weer wat lekkers te eten om de endorfine en dopamine op peil te kunnen houden. De vicieuze cirkel is rond. Mensen met een probleem in de aanmaak van DPP-IV gaan meer en meer exorfine bevattend voedsel consumeren. Hierdoor kan een eetverslaving ontstaan of een chronische aandoening zoals diabetes type 2, ADD/ADHD, autisme of zelfs borderline.

Mogelijk helpt DPP-IV enzym bij:
  • ADHD/ADD: mensen met een probleem in de aanmaak van DPP-IV enzymen gaan meer en meer exorfine bevattend voedsel consumeren, dit kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van een chronische aandoening zoals ADD/ADHD.
  • Angst: DPP-IV enzym staat in voor de afbraak van exorfinen. Door exorfinen af te breken beschermt DPP-IV enzym de endorfine receptoren tegen opioïde belasting. Endorfine is een snel werkende en natuurlijke antidepressivum en een natuurlijke angstremmer. 
  • Gezond afvallen: DPP-IV enzym is verlaagd bij mensen met overgewicht en met een eetstoornis. Zij hebben een verhoogde neuropeptide Y waarde, deze veroorzaakt het hongergevoel. Een tekort aan DPP-IV enzym veroorzaakt minder endorfine receptoren waardoor minder dopamine vrijkomt en de plezierbeleving afneemt. Dit wordt gecompenseerd door voornamelijk exorfine rijke voeding te eten, dit geeft weliswaar een prettig gevoel door de opioïde-achtige werking, maar is van korte duur. Hoe meer het gewicht toeneemt, des te meer zal dopamine receptoren gaan afnemen met een steeds grotere toename van gewicht. Een vicieuze cirkel dat leidt naar een eetstoornis.
  • Glutenintolerantie: DPP-IV enzym wordt normaal door de cellen van de darmen geproduceerd en is essentieel voor de volledige afbraak van proline bevattende voedingseiwitten zoals gluten en caseïne. Een half uur voor de maaltijd innemen wanneer een glutenbevattende maaltijd wordt genomen.
  • Lactose intolerantie: DPP-IV enzym breekt exorfinen af (casomorphinen uit melk).
  • Lekkende darm
Dosering:
  • 100 tot 300 mg per dag.
DPP-IV werkt voornamelijk op de afbraak van exorfinen. Hierdoor wordt het endorfinesysteem beschermd tegen de opioïde belasting die ontstaat door het nuttigen van voeding dat rijk is aan exorfinen. Exorfinen zijn stoffen die zitten in voeding zoals brood, pasta, melk, spinazie, soja en paddenstoelen. Bij een te grote inname van deze voedingsstoffen en een te grote toxine belasting en door een tekort aan DPP-IV enzym activiteit kan na verloop van tijd het lichaam de exorfinen onvoldoende afbreken en ontstaat er een endorfine resistentie. Hierdoor wordt de functies van dopamine, insuline, cortisol en de immuun cellen verstoord.

Waarschuwingen:
  • Bij het gebruik van DPP-IV ontstaat een versnelde afbraak van exorfinen waardoor in uitzonderlijke gevallen ontwenningsverschijnselen en een verandering van de darmflora kan ontstaan. De verschijnselen verschillen van persoon tot persoon.
Fit met voedingssupplementen - Is opgebouwd uit 3 delen en biedt diepgaande achtergrondinformatie over voedingssupplementen - Auteurs Gert Schuitemaker en Toine de Graaf