Voedingstekorten

Vaak zijn er tekorten in de voeding, door verarming van de lanbouwgronden, geknoei van gewassen om meer opbrensten te creëren. Ook is de variatie in onze voeding te beperkt.
De volgende kruiden en planten kunnen verrijkend werken:

Chlorella is een zoetwateralg die de stofwisseling krachtig stimuleert. Chlorella absorbeert in sterke mate zonlicht. Daardoor bevat het veel vitaminen, mineralen, carotenoïden en chlorofyl. Deze stoffen zorgen ervoor dat u het maximale uit u w voeding haalt en de reinigende werking van uw lichaam stimuleert. De gebroken celwand zorgt voor een zeer goede opname van de nutriënten.

Spirulina is een zoutwateralg die vanwege zijn vitaliserende werking al jaren populair is in Japan. De alg heeft de prettige eigenschap dat het de eetlust remt en tegelijkertijd het verzadigingsgevoel stimuleert. Daarom wordt spirulina ook steeds vaker gebruikt voor de handhaving van een gezond gewicht.

Mariadistel (Silybum marianum) bevat de belangrijke stof silymarine, die bijdraagt aan een goede celregeneratie. Ook is het belangrijk voor het immuunsysteem: het draagt bij aan de lichaamseigen afweer tegen ongewenste indringers. Daarbij is het leverbeschermend en draagt het bij aan het behoud van een goede hartgezondheid.

Monnikspeper (Vitex agnus castus) is zowel een vrouwen- als mannenkruid. Al generaties lang gebruiken vrouwen het voor een normale, regelmatige menstruatie en bij ongemakken rondom de overgang. Maar het is zeker ook voor mannen interessant: het draagt bij aan lichamelijk welbevinden en ondersteunt het behoud van een goede cognitieve functie.

Bacopa (brahmi) bevat een hele reeks stoffen die goed zijn voor het geheugen. Het ondersteunt zenuwen en hersenen en heeft bovendien antioxidatieve eigenschappen.

Curcuma longa (actieve stof curcumine) blijkt uit wetenschappelijk onderzoek betrokken te zijn bij veel lichaamsfuncties. Zo ondersteunt het de luchtwegen en zorgt het voor een betere zuurstofvoorziening naar vitale organen. Ook ondersteunt het hart- en bloedvaten en draagt het bij aan een betere conditie. Gewone curcumine is echter minder goed opneembaar. Zuivere biocurcumine wordt 7 keer beter opgenomen en blijft 3 keer zo lang actief.

Kamille (Chamomilla recutita) werkt ontspannend en brengt verlichting voor de luchtwegen. Daarbij wordt het ook vaak gebruikt voor de spijsvertering. Het ontspant de darmspieren, werkt ontkrampend en draagt bij aan een normaal vetmetabolisme. Ook op de huid heeft het een positieve werking. Het bloemextract is gestandaardiseerd op de stof apigenine, welke het belangrijkst is voor het effect.

Hop (humulus lupulus) werd al in de vroege middeleeuwen verbouwd door monniken om er bier van te brouwen. De rustgevende eigenschap van hopbellen werd ontdekt tijdens de pluk. Daarnaast wordt het gebruikt voor het behoud van een goede geestelijke balans. Een groot voordeel van hop is dat het kalmeert, zonder suf te maken.

Fenegriek wordt gebruikt als plant om de basisenergie te versterken en weer op te bouwen. Het biedt een combinatie van onder andere slijmstoffen, bitterstoffen, saponinen en mineralen. Fenegriek heeft net als venkel en anijs een verwarmende invloed. Bovendien draagt het bij aan een normaal bloedsuikergehalte.

Gember (Zingiber officinale) heeft een gunstige werking bij lichamelijke ongemakken. Daarnaast biedt het een brede ondersteuning aan de spijsvertering, waardoor deze vlot en moeiteloos verloopt. Vooral de gingerolen in gember zijn verantwoordelijk voor dit effect.

Broccoli (Brassica italica) bevat hoge concentraties organische zwavelverbindingen. Met name de belangrijke zwavelverbinding sulforafaan staat de laatste jaren in de belangstelling. Naast een extract van broccoli-roosjes, bevat dit broccoli-extract ook zaden en kiemen.

Wijndruif (druivenpitten) bevatten veel polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die onder andere bijdragen aan het behoud van gezonde bloedvaten en een goede bloedsomloop. Ook bij gewichtsbeheersing biedt het zaadextract van de wijndruif uitkomst. Groente en fruit bevatten tegenwoordig naar schatting 80% minder salvestrolen dan zo’n 60 jaar geleden. Resveratrol is een salvestrol dat onder andere voorkomt in druivenschillen en zorgt voor een gezond hart en gezonde bloedvaten.

De zwarte bes (Ribes nigrum) bevat zeer veel bioactieve stoffen. Het heeft een vochtafdrijvende werking op het hele lichaam en is ideaal voor een goede vochtbalans. De donkere kleur van de zwarte bes wordt veroorzaakt door anthocyanidinen, een soort flavonoïden. Mede dankzij flavonoïden heeft dit zwarte bessenextract naast een gunstige werking op de vochtbalans een gunstige invloed op de ademhaling en de bloedvaten.

Zie ook:
Voedingstekorten zie je altijd eerst aan de buitenkant