Caprylzuur

Caprylzuur is bekend als voedingssupplement ter behandeling van het candidasydroom. Caprylzuur helpt bij de behandeling van candida albicans (een gistachtige schimmel) die in vrijwel elk lichaam voorkomt in de huid, mond, darmen en vagina. Door verschillende factoren kan de gist draden gaan vormen. Vanaf dat moment spreken we niet langer van een gist maar van een schimmel. Een candida infectie kan gepaard gaan met verschillende klachten. Vooral wanneer de candida door de beschermende slijmlaag in de darmen breekt en in de bloedbaan terecht komt, kan dit vele vervelende problemen veroorzaken.
Ondersteunende werking van caprylzuur bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
 • Gebruikelijke therapeutische doses caprylzuur variëren tussen 1000 en 2000 mg verspreid op de dag ingenomen, gedurende 3 tot 4 maanden.
 • Om bijwerkingen te voorkomen kan het zinvol zijn met 1 tablet per dag te beginnen en de dosering geleidelijk op te bouwen.
 • Omdat Candida zich diep in de plooien van de darmwand schuilhoudt, kan de behandeling van de aandoening verscheidene maanden tot zelfs 2 jaar duren, afhankelijk van de toestand van de patiënt.
Synergisme (versterkt de werking van caprylzuur):
Een van de belangrijkste elementen in de Candida-therapie is de eliminatie van suiker uit de voeding, het favoriete voedsel van de gist. Dat betekent een strikt anti-Candidadieet. Dagelijkse inname van Bifidobacteriën heeft een dramatische versterking van het aantal goedaardige darmbacteriën, die in de dikke darm Candida bestrijden, tot gevolg.
 • Lactobacillus-stammen in een goed probioticum helpen vooral de strijd tegen Candida in de dunne darm.
 • L-glutamine is met name geschikt om de conditie van het darmepitheel te verbeteren bij een lekkende darm.
 • De therapie kan verder zeer goed worden ondersteund met een knoflookextract.
 • Om een optimale voorziening van synergistische nutriënten te waarborgen, raden wij een basissuppletie van een goede multi-vitaminen en vitamine C aan.
Waarschuwing:
 • Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.
 • In de aanbevolen hoeveelheden zijn van caprylzuur geen negatieve bijwerkingen bekend. Hoge doseringen caprylzuur echter (enkele malen de adviesdosering), kunnen in sommige gevallen milde maagirritaties en misselijkheid veroorzaken. Dit kan tegengegaan worden door caprylzuur bij de maaltijd in te nemen.
 • Het is mogelijk dat wanneer de therapie succesvol is, de patiënt zich enkele dagen tot weken na het begin van de behandeling toch slechter gaat voelen. Dit is zeer waarschijnlijk het resultaat van de zogenaamde Herxheimer-reactie. Deze treedt op wanneer een groot aantal Candida-cellen in snel tempo sterft. In hun doodstrijd en daarna komen dan grote hoeveelheden toxinen, cel-onderdelen en antigenen tegelijk vrij. Dit verschijnsel kan enkele dagen tot enkele weken duren, maar is in het algemeen in een week weer voorbij.
 • In de literatuur zijn geen interacties van caprylzuur beschreven. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Indicaties:
 • Candida-infecties en andere gist- en schimmelinfecties.
Meer info:
 • Caprylzuur wordt al meer dan 50 jaar gebruikt voor het stabiliseren van menselijk albumine tijdens pasteurisatie. Caprylzuur wordt ook in combinatie met pasteurisatie gebruikt om bepaalde preparaten van immunoglobulinen volledig van virussen te zuiveren. Caprylzuur blijkt namelijk een zekere antivirale werking te hebben tegen virussen met een coating . Tot deze virussen behoren onder meer de herpes- en influenzavirussen.
 • In de natuurlijke gezondheidszorg is caprylzuur in de vorm van calcium- en magnesiumcaprylaat al vele jaren bekend als voedingssupplement ter behandeling van het candidasyndroom. Kenmerkend voor dit syndroom is een vermeende candida-overgroei van de dikke darm wat gepaard gaat met een reeks aspecifieke klachten zoals algehele malaise, chronische vermoeidheid, zwakke weerstand, grote hang naar zoet en/of brood, opgeblazen buikgevoel, angstige gevoelens, bezorgdheid en somberheid.
 • Patiënten hebben vaak een geschiedenis met meerdere antibiotica- en vaak ook antimycoticakuren (vaginale candida-infecties). Er bestaat een overlap met aandoeningen als fibromyalgie, hypoglykemie, hypothyreoïdie, chronisch vermoeidheidsyndroom en spastisch colon waarbij men het bestaan van coeliakie moet uitsluiten.
 • Bij een slechte conditie van de patiënt kan het intestinale epitheel verhoogd permeabel zijn (lekkende darm) waardoor (candida)toxinen en diverse antigenen worden geabsorbeerd. Dit betekent een voortdurende belasting van het immuunsysteem. Vaak ziet men een extreme gevoeligheid voor het ontwikkelen van allergieën en intolerantie voor chemische stoffen.
 • Onderzoek presenteert caprylzuur als een antibacteriële substantie tegen diverse darmpathogenen waardoor caprylzuur in bredere zin als nuttig beschouwd kan worden bij de natuurlijke darmsanering.
 • Caprylzuur is een verzadigd vetzuur met 8 koolstofatomen en behoort daarmee tot de middellangeketenvetzuren. Caprylzuur in de vorm van calcium- en magnesiumcaprylaat is een poeder dat na inname uiteenvalt in vrij caprylzuur en calcium- en magnesiumionen. Caprylzuur wordt door de FDA als veilig beschouwd en heeft het label GRAS gekregen (generally recognized as safe). Het wordt in kleine hoeveelheden door het lichaam zelf geproduceerd en tevens in kleine hoeveelheden in voedingsbronnen aangetroffen, waaronder kokos (kokosvet), palmolie, hennepolie, moedermelk, zuivelproducten en roomboter.
 • De vermeende antischimmelwerking van caprylzuur dateert al uit de jaren 60 en is destijds zowel via in-vitro- als in-vivostudies aangetoond. In het pH gebied tussen 2,5 en 8,5 bleek caprylzuur een sterk fungicide werking te hebben tegen gisten, vooral tegen Candida albicans. Het exacte werkingsmechanisme is nooit opgehelderd.
 • Onderzoeken naar de orale toepassing van caprylzuur, laten in diermodellen een antibacteriële werking zien tegen Campylobacter jejuni, enteropathogene Escherichia coli en Salmonella enteritides. Caprylzuur, toegevoegd aan het voer, verminderde significant de hoeveelheid pathogene intestinale kiemen en hun kolonisatie. Caprylzuur kan middels een coating ook vertraagd in het spijsverteringskanaal afgegeven worden waardoor de werking meer ten goede komt aan het coecum en colon. De onderzoeken in de pluim en veeteelt schetsen caprylzuur als een natuurlijk antibioticum dat de menselijke voedselketen mogelijk kiemvrij kan houden met een minimum aan antibioticaresidu.
 • Onderzoek laat ook een bactericide werking zien tegen Salmonella infantis, Salmonella typhimurium en Enterobacter sakazakii welke vooral bij ouderen, kinderen en baby’s tot levensgevaarlijke infecties kunnen leiden. Dergelijk onderzoek suggereert toepassingsmogelijkheden van caprylzuur aan kindervoeding en flesvoeding.
 • In de levercellen van ratten en kippen blijkt caprylzuur de productie van VLDL-cholesterol te remmen. Een gunstige bijwerking van caprylzuur is dat het bij zowel mens als dier de vetverbranding stimuleert en via gewichtsreductie een gezonde lichaamssamenstelling bevordert.
De (in-vitro)mechanismen die ziektekiemen mogelijk remmen of doden zijn:
 • Remming van de benutting van het energiesubstraat glucose.
 • Blokkeren van genen die betrokken zijn bij de invasieve eigenschappen van de bacterie.
 • Remming van anionentransport, vooral fosfaat, over het celmembraan waardoor het membraanpotentiaal verstoord wordt.
 • Disruptie van mitochondriale membranen en andere organellen.
 • Disruptie van het celmembraan (bij zowel bacterie als gist).
 • Indirect verstoorde synthese van de virale envelop waardoor de maturatie en verspreiding van het virus geremd wordt.
 • Diverse middellangeketenvetzuren blijken de myceliagroei van schimmels te remmen.