Carotenoïden

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de westerse mens niet genoeg groenten en fruit consumeert om adequate hoeveelheden carotenoïden binnen te krijgen. Carotenoïden zijn, naast chlorofyl en flavonoïden, de belangrijkste kleurstoffen van de natuur. Ze zijn verantwoordelijk voor de rode, oranje en gele kleur van fruit en groenten. De belangrijke rol van deze verbindingen in de menselijke gezondheid wordt de laatste jaren steeds duidelijker.

Ondersteunende werking van carotenoïden bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
  • Niet vastgesteld.

Waarschuwing:
  • In gebruikelijke doseringen zijn van carotenoïden geen contra-indicaties bekend.
  • Bij sommige mensen kunnen carotenoïden (vooral betacaroteen) een vergeling van de huid veroorzaken. Dit is een onschuldig effect dat weer verdwijnt zodra de dosering wordt verminderd.
  • Factoren die de concentraties carotenoïden in serum beïnvloeden, zijn onder andere alcoholconsumptie, het gebruik van orale anticonceptiva, roken en langdurige blootstelling aan UV licht.
  • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.