synthetische of natuurlijke vitaminen

Veel voedingsstoffen kunnen elkaars werking in het lichaam versterken (synergisme). Tijdens een proef in vitro kon een extract uit een volledige appel de groei van dikkedarmkankercellen met 43 % terugdringen. Dezelfde proef maar dan met een extract van een geschilde appel kon de groei slechts 29 % terugdringen. De totale antioxidante werking van de ongeschilde appel was bijna dubbele dan van de geschilde appel. Dit noemt men een synergetische werking, voedingstoffen die op elkaar inwerken.

De markt van de voedingssupplementen speelt stilaan in op supplementen die volledige groenten, fruit en/of kruiden bevatten. Alleen het vocht is verwijderd. Men noemt deze supplementen volledige voedingsconcentraten ook whole food supplementen of organische supplementen. Met deze supplementen wordt de totale rijkdom aan plantaardige nutriënten gebruikt. Geïsoleerde aangeboden vitaminen zijn hoofdzakelijk synthetisch. De vorm waarin nutriënten worden ingenomen is veel belangrijker dan de dosering.

In planten, groenten en fruit zijn vitaminen omringd door onder meer aminozuren, vetzuren of antioxidanten. Zelfs nadat vitaminen het verteringsproces van het voedsel in maag en darmen hebben ondergaan, komen natuurlijke vitaminen nog altijd in een stukje plantaardige matrix voor en nooit geïsoleerd zoals de synthetische vitaminen. In hun voedingsmatrix nemen vitaminen minder ruimte in dan de synthetische vitaminen die in kristallijne vorm voorkomen. Kleinere deeltjes worden gemakkelijker opgenomen in de darmcel. Natuurlijke vitaminen hebben dankzij hun grootte een absorptievoordeel. In een experiment is aangetoond dat vitamine B6 maar liefst 394 % beter in de bloedbaan wordt opgenomen dan de synthetische versie. Dankzij hun plantaardige matrix worden natuurlijke vitaminen niet alleen beter opgenomen maar ook gemakkelijker herkend in het lichaam. Onderzoekers hebben vastgesteld dat synthetische vitaminen sneller uit het lichaam worden geëllimineerd dan de natuurlijke vitaminen. Bij proeven is vastgesteld dat natuurlijke vitamine E 2,7 x langer in het lichaam gehouden wordt dan synthetische vitamine E.


In de voedingsmatrix zijn de nutriënten op een specifieke manier bij elkaar gebracht omdat ze in die indeling het beste werken. Om in ons lichaam goed te werken zal een geïsoleerde voedingsstof op zoek gaan naar die andere onderdelen die van nature in de voedingssmatrix zaten. Ze worden dan uit uw lichaamsreserve gehaald. Dit fenomeen verklaart waarom synthetische supplementen heel vaak een tijdje goed werken en dan ineens niet meer. Hun werking begint te falen als de lichaamsreserves van die andere voedingsstoffen uitgeput geraakt. Logischerwijze is dit vooral het geval bij gebruik van geïsoleerde supplementen in hoge doseringen. Vergelijk het met geraffineerd voedsel. Eet u geraffineerde witte rijst dan verorbert u hoofdzakelijk koolhydraten die u na vertering als glucose opneemt vanuit de darm. Om glucose om te zetten naar lichaamsenergie zijn vitaminen B's nodig. Die worden uit uw lichaamsreserve gehaald. Als u ongeraffineerde zilvervliesrijst had gegeten, dan had u samen met de koolhydraten meteen ook de vitaminen B's binnengekregen

Pluspunten van volledige voedingsconcentraten (Whole food -, organische supplementen):
  • Betere opneembaarheid van vitaminen en mineralen dankzij de volledige voedingsmatrix.
  • Betere herkenning van micronutriënten door het lichaam; micronutriënten blijven langer in het lichaam behouden (lagere doseringen van vitaminen en mineralen volstaan).
  • Synergie tussen micronutriënten, bioactieve stoffen (roofbouw op lichaamsreserve aan voedingsstoffen blijft uit).
  • Vaak onderworpen aan innovatieve techonologieën om de toegankelijkheid van de micronutriënten of bioactieve stoffen te verhogen (in tegenstelling tot onbewerkte, volledige voeding).
Whole food supplementen of Organische supplementen

Geen opmerkingen: