Beter handelen met GABA

Een goede aaneenschakeling van handelingen is essentieel voor het succesvol uitvoeren van zelfs de meest alledaagse taken, zoals fietsen en autorijden. Nu blijkt uit onderzoek dat daarbij GABA, een stressregulerende neurotransmitter, een cruciale rol speelt.
 Now - Gaba 500 mg met vitamine B-6
Vitaminstore

Verkeerssituatie inschatten, remmen, voorrang verlenen, het zijn handelingen waarover je bijna niet hoeft na te denken. Toch gebeurt er op zo’n moment heel veel in je hoofd. De handelingen moeten bijvoorbeeld door de hersenen in daden worden omgezet, maar tegelijkertijd moet alles elkaar ook vloeiend opvolgen. Men heeft nu ontdekt dat GABA juist daarbij een belangrijke rol speelt.

30 gezonde volwassen kregen tijdens het dubbelblinde, gerandomiseerde onderzoek ofwel 800 mg GABA, ofwel een placebo. Daarna moesten ze een zogenaamde stop-change-test uitvoeren. Hierbij werden de reactietijden gemeten na de GO, de STOP en de CHANGE.
 Now Foods, GABA, 500 mg, 100 Capsules
iHerb

Het bleek dat toediening van GABA zorgde voor een kortere reactietijd tussen een STOP en een CHANGE-signaal (men reageerde sneller). Dit gebeurde ook wanneer men deze 2 signalen gelijktijdig ontving. Men bleek dus beter in staat om een aangevangen handeling weer te stoppen en tijdig verder te gaan met een volgende handeling. Echter, bij het GO-signaal ging het reactievermogen niet vooruit bij de onderzoeksgroep.

De onderzoekers concluderen dat het GABA-erge systeem verantwoordelijk is voor het vloeiender laten verlopen van een reeks handelingen, maar dat het reactievermogen op een initiële stimulus niet verbetert. “Het GABA-erge systeem speelt vooral een cruciale en specifieke rol bij de selectie en aaneenschakeling van verschillende handelingen door concurrerende opties te onderdrukken”, aldus de onderzoekers.

Zie ook:
Angst
Depressie
Epilepsie
Slaapproblemen
Stress

Bron:
Laura Steenbergen, Roberta Sellaro, Ann-Kathrin Stock, Christian Beste & Lorenza S. Colzato, γ-Aminobutyric acid (GABA) administration improves action selection processes: a randomised controlled trial, Scientific Reports 5, Article number: 12770 (2015).