Doorgaan naar hoofdcontent

Oogbindvliesontsteking

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij oogbindvliesontsteking:
  • Ogentroost (eyebright) werkt samentrekkend op het oogbindvlies, ontsmettend, anti-allergisch, lokaal ontstekingsremmend, oogaandoeningen. Helpt ondersteunend bij Oogbindvliesontsteking. Aucubine, een stof dat voorkomt in ogentroost, werkt ontstekingsremmend. Uit onderzoek is deze veronderstelling bevestigd.
  • Omega 3 met EPA/DHA verminderen atopische aandoeningen (aanleg voor bepaalde aandoeningen). Immunoglobuline E (IgE) is een antistof die zich bevindt in slijmvliezen en die histamine vrijlaat als reactie op een allergeen. Hierdoor ontstaat een of andere allergische reactie zoals conjunctivitis. Een hogere concentratie van omega 3-vetzuren DHA en EPA in de fosfolipiden door het gebruik van omega 3-supplementen, vermindert het aantal gevallen van atopische aandoeningen. Hoe hoger de omega 3-vetzuurconcentratie, hoe kleiner het risico. Suppletie met omega 3-vetzuren kan allergische symptomen niet voorkomen, maar verkleint wel het risico van IgE-gemedieerde aandoeningen.
  • Probiotica-druppels zijn gunstig bij oogontstekingen, met oogdruppels waaraan probiotica zijn toegevoegd blijkt klachten als gevolg van conjunctivitis te verminderen. Klachten zoals jeuk, tranen, lichtschuwheid, minder zien, afscheiding van slijm en het dichtknijpen van de oogleden verminderde al na 2 weken gebruik van probiotica-druppels 4 x per dag. Daarnaast is er in een onderzoek verminderde activiteiten van ICAM-1 en TLR-4 vastgesteld, wat duidt op een verbetering en verminderde van ontstekingsreacties.

Conjunctivitis (bindvliesontsteking) is een veel voorkomende ontsteking of zwelling van het bindvlies (het doorzichtige slijmvlies aan de oogleden en de oogbol), die vaak begint met het gevoel dat er een vuiltje in het oog zit. Het gevolg is pijn en roodheid van het oog. Er kunnen ook korstjes in de oogleden zitten, vooral bij het wakker worden, de oogleden plakken aan elkaar.

De oorzaken voor deze aandoening zijn:
  • Een bacteriële- of virusinfectie, de is afscheiding helder en waterig. Bacteriële infecties worden gekenmerkt door dikke, geelgroene afscheiding.
  •  Allergie, veroorzaakt meestal jeuk aan de ogen.
  • Een vreemd voorwerp in het oog.
  • Irriterende stoffen zoals tabaksrook, sprays, oog make-up, ...
  • Bij baby's kan bindvliesontsteking het gevolg zijn van een afgesloten traankanaal.
Zie ook: