Doorgaan naar hoofdcontent

Hoge bloeddruk (hypertensie)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij hoge bloeddruk:
 • Forskoline uit coleus verlaagt de bloeddruk, vermindert ontstekingen op de vaatwand en werkt bloedverdunnend. Coleus werkt ondersteunend bij hart- en vaatziekten.
 • Kalium (potassium) helpt de bloeddruk te verlagen, personen met hoge bloeddruk hebben baat bij extra inname van kaliumsupplementen, in combinatie met een gecontroleerde of lagere zoutinname.
 • Knoflook (garlic) verlaagt de bloeddruk bij een te hoge bloeddruk. Doordat knoflook (in vivo) het enzym stikstofoxidesynthase in vaatendotheel stimuleert, neemt de productie van het vaatverwijdende stikstofoxide toe. De bloeddrukverlaging is voorts het gevolg van hyperpolarisatie van de gladde spiercellen in de bloedvaten en/of inhibitie van het openen van calciumkanalen in het spierweefsel. Helpt bij hart- en vaataandoeningen zoals hoge bloeddruk. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
 • L-carnosine heeft een bloeddrukverlagende werking, waarschijnlijk voor een belangrijk deel samenhangend met verbetering van de elasticiteit van de slagaders.
 • L-citrulline verhoogt de productie van stikstofmonoxide in het lichaam. Stikstofmonoxide helpt de aders ontspannen, waardoor de bloedstroom in het lichaam verbetert. Er zijn aanwijzingen dat citrulline mogelijk de bloeddruk kan verlagen bij mensen met prehypertensie. Dit is een vroege aanwijzing voor hoge bloeddruk, dit betekent een licht verhoogde bloeddrukwaarde van 120/80 tot 139/89. Prehypertensie verhoogt het risico op hoge bloeddruk en hartziekten.
 • Magnesium bisglycinaat heeft een positieve invloed op allerhande hart- en vaatcomplicaties te hebben, met name bij de bloeddrukregulering. Een lage concentratie van magnesium in het bloedserum is geassocieerd met een hoger risico op hoge bloeddruk.
 • Maitake werkt bloeddrukverlagend bij milde tot matige hoge bloeddruk.
 • Maretak werkt bloeddrukverlagend en vaatverwijdend.
 • Meidoorn(Hawthorn Berry) heeft een regulerende werking op de bloeddruk.
 • Olijfblad(olive leaf) werkt bij langdurig gebruikt bloeddrukverlagend.
 • Omega 3-vetzuren remmen aderverkalking, verbetert de binnenomhulsel van de aders, vermindert stijfheid in de slagaders, heeft een gunstig effect op de bloedsomloop (lagere bloeddruk, minder snelle bloedstolling), verlaagt de hartslag, gaat trombose tegen, verlaagt de triglyceriden- en atherogeen LDL-cholesterolspiegel en verhoogt de HDL-cholesterolspiegel. EPA en DHA uit visolie moeten worden beschouwd als essentiële vetzuren.
 • Quercetine (met bromelaïne) laat bij licht verhoogde bloeddruk, de bovendruk opmerkelijk dalen.
 • Vitamine C (bioflavonoïden complex) kan ontstekingen verlagen bij personen met hoge bloeddruk.
 • Vitamine D3 tekort is gekoppeld aan een toename van het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen. In onderzoek werden 5 jaar lang 1739 personen gevolgd, degenen met een lagere vitamine D spiegels hebben 62 % meer kans op hartfalen.

Hoge bloeddruk (hypertensie) is een abnormale verhoging van de druk in de slagaders. Deze vaak voorkomende aandoening kan leiden tot het ontstaan van verschillende ziektes, zoals beroerte.

Hoge bloeddruk komt vooral voor bij mannen en bij mensen van middelbare leeftijd, ongeveer bij 1 op de 10 mensen. Vaak beseft men niet dat er iets aan de hand is, omdat er niet altijd symptomen zijn, hoewel sommige mensen klagen over hoofdpijn, duizeligheid en oorsuizen, neusbloedingen, problemen met het zicht (schemering voor de ogen), moeheid. Minder vaak gaat het gepaard met hartproblemen (moeite met ademhaling, angina pectoris) of nierproblemen (te overvloedige productie van urine of herhaaldelijk moeten gaan plassen).


Hoge bloeddruk heeft rechtstreeks te maken met het hartdebiet en met de weerstand van de slagaders. Bij een jonge persoon is het eerder het hartdebiet dat verhoogt, terwijl bij een oudere persoon de weerstand van de slagaders vergroot. Bij bepaalde personen kan een slechte doorbloeding van de nieren leiden tot een overmatige afgifte van renine, een stof die (wanneer ze zich verenigt met een andere zogenaamde hypertensinogene stof) hoge bloeddruk veroorzaakt. Bij anderen kan een te hoog verbruik van zout een rol spelen: dit leidt tot een verhoogde samentrekking van de arteriolen die verantwoordelijk zijn voor de weerstand bij de doorstroming van het bloed.
OPC (druivenpitextract) in combinatie met vitamine C voor het verbeteren van de elasticiteit van het vaatstelsel.
Hoge bloeddruk kan ook samenhangen met een onevenwicht bij de productie van prostaglandine (een stof die door het lichaam geproduceerd wordt) of met genetische factoren. Bij 5 % van de ziekten is de oorzaak wel gekend. In dat geval kan het te wijten zijn aan een nierziekte, een ziekte van de bijnieren, een verhoogde werking van de schildklier, een aangeboren afwijking aan de aorta (vernauwing van de aorta), aan bepaalde geneesmiddelen (corticoïden) of aan contraceptiva. Maar vooral roken, zwaarlijvigheid, te veel alcohol, te veel zout, te veel suiker en te weinig bewegen zijn factoren die het risico van hoge bloeddruk verhogen.
Wanneer hoge bloeddruk niet behandeld wordt, kan het leiden tot ernstige aandoeningen:

 • Beroerte
 • Hersenbloeding
 • Hartinfarct
 • Nierbeschadiging
 • Beschadiging van het netvlies (waardoor blindheid kan ontstaan)
Een opstoot van hoge bloeddruk kan mentale verwarring en stuiptrekkingen met zich meebrengen.

Zie ook:
Bloedneus
Bloedsomloop (problemen met)
Beroerte
Cholesterol
Duizeligheid
Etalagebenen
Hartaanval
Hart- en vaatziekten
Hartkramp
Hartritmestoornissen
Hartzwakte
Lage bloeddruk
Metabool syndroom
Oorzaak van hart- en vaatziekten
Trombose (bloedvatverstopping)
Zwangerschapsvergiftiging
Hoge bloeddruk natuurlijk behandelen - Auteur: Andrea Flemmer