Bijziend

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij bijziendheid:
 • Astaxanthine vermindert vermoeide ogen en zorgt ervoor dat we onze ogen beter kunnen scherpstellen en dit komt waarschijnlijk door een betere functie van de ciliaire kringspier in het oog, die door samen te trekken en weer te ontspannen zorgt voor vormverandering van de ooglens. De functieverbetering kan te maken hebben met een betere doorbloeding van het oog.
 • Blauwe bosbes (bilberry berry) is een versterkend middel voor de ogen en het netvlies. De luteïne in een blauwe bosbesextract blijkt de luteïnespiegel in het bloed en ook in het oog te verhogen. Op deze manier gaat de gezondheid van het oog er waarschijnlijk flink op vooruit. Luteïne werkt in het netvlies als antioxidant en absorbeert de schadelijke blauwe stralen uit het zonlicht.
 • Carotenoïden verbeteren de pigmentdichtheid van de macula en leidt tot een sneller herstel van het gezichtsvermogen na blootstelling aan een felle lichtbron, vermoedelijk spelen de antioxidatieve eigenschappen van de carotenoïden hierbij een rol.
 • Druivenpit-extracten (grape seed extract) verbeteren de conditie van haarvaten en vaatwanden. Kan vroegtijdige ouderdomsverschijnselen voorkomen zoals cataract (troebel worden van de ooglens).
 • Ginkgo biloba remt het verslechteren van het netvlies en cataract (troebel worden van de ooglens), door de hersendoorbloeding te verbeteren.
 • Luteïne zijn carotenoïden in de macula, het gebied in het oog dat verantwoordelijk is voor scherp en gedetailleerd zien. Op latere leeftijd gaat de kwaliteit van deze macula vaak achteruit wat een verslechtering van het gezichtsvermogen tot gevolg heeft. Suppletie met luteïne kan het risico op maculadegeneratie sterk verlagen. Ook is een beschermende werking gevonden tegen cataract.
 • Saffraan (saffron) maculadegeneratie (oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt) is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen en één van de belangrijkste oorzaken van blindheid, het netvlies veroudert en verliest langzaam zijn functie. Een belangrijke oorzaak van afname gezichtsscherpte is de vermindering van de bloedtoevoer naar het netvlies en het vaatvlies. Van crocine (een wateroplosbare carotenoïde die aan saffraanspecerijen hun roodoranje kleur geeft) is ontdekt dat het de bloedtoevoer sterk doet toenemen in zowel netvlies als vaatvlies en bijdraagt aan functieherstel van het oog. Dit effect is te danken aan de vaatverwijdende eigenschappen van crocine, hetgeen er mogelijk voor zorgt dat weefsels in het oog meer zuurstof en nutriënten ontvangen.
 • Taurine komt in zeer hoge concentraties in de retina (netvlies achter de oogbol) voor, een plaats waar zeer hoge concentraties onverzadigde vetzuren voorkomen die een optimale antioxidatieve bescherming behoeven. Taurine tekorten leiden tot beschadiging van de retina. Er is echter nog veel onduidelijk over de functie van taurine in het oog.
 • Vinpocetine verbetert de ogen door de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren.
 • Vitamine B6 leeftijdsgebonden verlies van hetgezichtsvermogen (maculaire degeneratie) kan vertraagd of zelfs voorkomen worden door vitamine B6 (pyridoxine), foliumzuur en vitamine B12 als supplement in te nemen.
 • Vitamine D3 gaat verouderingsprocessen in het oog tegen. Vitamine D-status beschermt tegen droge ogen. Het droge-ogensyndroom, ook wel syndroom van Sjogren genaamd, wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van het oogoppervlakte en een afname van de traanfilm. Het gaat gepaard met pijn, roodheid, vermoeidheid en een slechter gezichtsvermogen.

Bijziendheid (myopie) is een afwijking in het zicht, die wordt vastgesteld bij personen bij wie het oog te lang is. Dit komt tot uiting door problemen om goed in de verte te zien, terwijl het zicht van dichtbij geen problemen veroorzaakt. Bijziendheid is een brekingsfout van het oog: de oogbollen zijn te lang en daarom laten de ogen het licht voor het netvlies vallen in plaats van op het netvlies (het deel van het oog waar de beelden worden gevormd); er ontstaan dan problemen om goed in de verte te kunnen zien. Deze afwijking kan perfect worden gecorrigeerd door het dragen van een bril, lenzen, in bepaalde gevallen door een chirurgische ingreep en laser ingreep. Veel mensen die bijziend zijn vertonen een verworven broosheid van het netvlies waardoor zij eerder dan anderen kunnen lijden aan cataract of aan oogdruk. Ze moeten daarom regelmatig een oogonderzoek ondergaan.

Kinderen die veel geraffineerde suikers consumeren, hebben een verhoogde insulinespiegel in het bloed. Een teveel aan dit hormoon maakt de oogbal abnormaal lang, zodat de samenhang tussen de groei van de oogbal en de lens verstoord raakt. De lens kan zich hierdoor niet meer genoeg afplatten om een scherp beeld op het netvlies te projecteren. Mensen met overgewicht en suikerziekte hebben ook een verhoogde insulinespiegel. Onder deze mensen komt eveneens vaker bijziendheid voor.
Vitamines voor de ogen
Zie ook:
Grijze staar (cataract)
Oogbindvliesontsteking (conjunctivitis)
Ooglidontsteking