Aanpakken van psoriasis

Psoriasis vulgaris is een met ontsteking gepaarde ziekte van de huid. In Europa is ongeveer 2 % van de gehele bevolking getroffen door deze ziekte. Psoriasis zou genetisch oorzaken hebben. Een andere mogelijke verklaring voor psoriasis is het psychosociale gedrag en/of eetgedrag. Vrijwel elke huidzone kan aangetast worden, net als plaatsen waar nagels en/of haren groeien. Ook gewrichten en botten (vooral van de hand) kunnen in een later stadium ontstoken raken.

Het ziektebeeld kenmerkt zich door een snelle groei van keratinocyten (cellen waaruit de opperhuis is opgebouwd),vaak 10 x sneller dan normaal, waardoor de huid vele lagen droge, hoornachtige plaques gaat ontwikkelen, vanwaar regelmatig schilfers worden afgestoten. De huid zelf is rood en kan ook zonder krabben, ontstoken raken. Als we het afweersysteem nader bekijken, valt macroscopisch op, dat het bindweefsel van de betroffen zone beter
doorbloed is en de keratinelaag van de opperhuid ontstoken is, met als gevolg hyperactivering van het immuunsysteem.

De huid is zowel afweer- als uitscheidingsorgaan. Een uitscheidingsorgaan raakt overactief, als andere uitscheidingsorganen niet in staat zijn hun taak naar behoren te vervullen. Het uitscheidingssysteem bij uitstek is de darm
en zo verbaast het niet, dat er regelmatig een verband wordt gelegd tussen
storingen van het darm-immuunsysteem (het nut van probiotica) enerzijds en allergische storingen van de huid. Een dergelijke allergie gaat altijd gepaard met een darmverstoring. Binnen de voorgeschiedenis van een ziekte worden regelmatig tal van gezondheidsproblemen voor een dergelijke storing aangevoerd, zoals veelvuldig antibioticagebruik en een verkeerd voedingsgedrag.

De voeding moet minimaal 3 maanden lang zoveel mogelijk vrij zijn van arachidonzuur (behoord tot de familie van de omega-6 vetzuren. Dit meervoudig onverzadigde vetzuur zit voornamelijk in:
  • Vlees, gevogelte, eieren en vette melkproducten.
  • Door synthese vanuit linolzuur, vooral onder invloed van een verhoogde insulinespiegel, alcoholgebruik en stress. De inname van linolzuur is tegenwoordig circa 10 x te hoog.
EPA en DHA, kunnen de effecten van linolzuur en arachidonzuur grotendeels teniet doen. Daarom moeten mensen met psoriasis de eerste 3 maanden van de behandeling koolhydraten uitsluitend opnemen via groente en fruit. Bovendien is het wenselijk producten met een hoog gehalte aan linolzuur te mijden, zoals margarine en plantaardige olie. Olijfolie, raapzaadolie, lijnolie en noten vormen daarop een uitzondering. Vis en vooral vette vis, hoort minimaal 3 maal per week op het menu te staan. Vissoorten (zoals haring, makreel, sardines, zalm en tonijn) leveren de omega-3-vetzuren EPA en DHA, die de effecten van linolzuur en arachidonzuur grotendeels teniet kunnen doen.

Aanpak:
Probeer stress te vermijden en meer te bewegen.
Zie ook: