Een goede mondhygiëne helpt hartziekte te voorkomen

Bloedend tandvlees vormt een gapend gat waar meer dan 700 verschillende soorten bacteriën ongehinderd de bloedbaan kunnen binnendringen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat deze translocatie van bacteriën de kans op een hartziekte met maar liefst 70% kan vergroten. De afgelopen jaren is er veel onderzoek verschenen dat het verband blootlegt tussen een slechte mondhygiëne en de nadelige gevolgen voor hart en bloedvaten.

Op nummer één het bekende ritueel: 2 x daags goed poetsen. Een goede poetsbeurt duurt minstens 2 minuten en er mag geen plekje worden overgeslagen. Oefen niet te veel druk uit op het tandvlees, dat is niet nodig voor een goede hygiëne en kan zelfs bloedingen veroorzaken. Ook flossen of ragen is essentieel, liefst dagelijks. Dit voorkomt dat slechte bacteriën hun lastig te verwijderen biofilm achterlaten op uw tanden (tandplak) en zich al te comfortabel gaan voelen.

Orale probiotica worden door steeds meer tandartsen geadviseerd. Veel probiotica blijken namelijk bijzonder gunstig te zijn voor de mondflora. Ze verhogen de weerstand tegen ongunstige bacteriën en verbeteren de conditie van het tandvlees. Bovendien helpen ze bij alledaagse problemen zoals een slechte adem (halitose). Dagelijks spoelen met orale probiotica is een beter idee dan het gebruik van agressieve mondspoelmiddelen die geen onderscheid maken tussen goede en slechte bacteriën.

Vette zeevis bevat veel omega-3 vetzuren, vooral wanneer deze gevangen is in koud zeewater. Maar wat doet dat voor uw tandvlees? Volgens het tandheelkundig tijdschrift Periodontal and Implant Science heel veel. Het blijkt namelijk dat omega-3 vetzuren kunnen worden ingezet als preventief en ondersteunend middel bij paradontitis, een ernstige ontstekingsziekte van het tandvlees. De ontstekingsremmende werking van omega-3 zorgt ervoor dat parodontitis afneemt en de ontsteking minder kans heeft over te slaan op andere organen, waaronder het hart.

Suiker is voeding voor slechte bacteriën in de mond, welke dit op hun beurt omzetten in zuren. De zuren tasten gebit en tandvlees aan, waardoor andere slechte bacteriën meer kans krijgen zich te vestigen en makkelijker in het bloed terechtkomen. Momenteel adviseert de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) om niet meer dan 50 gram suiker per dag te gebruiken. Inmiddels wordt steeds duidelijker dat suiker de ware boosdoener is achter onder andere de obesitasepidemie en aderverkalking (en dus niet vet). De WHO beraadt zich er dan ook op het suikeradvies in de toekomst te verlagen naar 25 gram.

Een gebrek aan vitamine C veroorzaakt bloedend tandvlees. Vitamine C zorgt onder andere voor een goede stevigheid van bindweefselstructuren. Gezond tandvlees wordt gekenmerkt door een goede kwaliteit bindweefsel. Wanneer dit bindweefsel door een tekort aan vitamine C zijn stevigheid verliest, bijvoorbeeld door een gebrekkige voeding of door roken, raakt de mondbarrière gemakkelijker beschadigd en kan translocatie van bacteriën plaatsvinden. Let wel op dat vitamine C in bruistabletten vaak ascorbinezuur bevat en bijzonder slecht is voor het gebit. Een ascorbatencomplex biedt hier uitkomst.