Multiple sclerose en de darmflora

Multiple sclerose heeft veel gemeen met het prikkelbare darmsyndroom, reumatische artritis en andere auto-immuunziekten. Bij alle immuunziekten valt het immuunsysteem het eigen weefsel aan, doordat het geactiveerd wordt door bacteriën, virussen en/of omgevingsfactoren. Een mogelijkheid bestaat dat een bacterie de opzet maakt voor MS. In het darmstelsel zitten meer bacteriën dan waar ook in het lichaam.
In een onderzoek werden ontlastingsmonsters onderzocht van 61 patiënten met MS en 43 gezonde mensen. Onder de MS-patiënten waren er die onbehandeld waren en MS-patiënten die behandeld werden. Zo bleek dat de aanwezigheid van de methanobrevi bacterie 7 x groter was bij MS-patiënten, hoewel deze bacterie niet bij alle MS-patiënten aanwezig was. De methanobrevi bacterie wordt steeds meer gelinkt aan meerdere ontstekingsaandoeningen.
De methanobrevi bacterie leeft ook in een gezond microbioom, maar lijkt meer aanwezig te zijn bij MS-patiënten. Het is op dit moment nog onduidelijk: komt dit doordat de darmen bij MS minder goed werken, waardoor de bacterie sneller groeit of linkt dit mogelijk met het ontstaan van MS?
Niet alleen was de methanobrevi bacterie meer aanwezig bij de meeste MS-patiënten. De aanwezigheid van butyricimonas bacterie bleek 3 x lager bij onbehandelde MS-patiënten. Bij behandelde MS-patiënten en gezonde deelnemers was er sprake van een normale aanwezigheid.

De mogelijke rol van de butyricimonas bacterie in het immuunsysteem wordt beter begrepen, dan de methanobrevi bacterie. Wanneer de butyricimonas bacterie aanwezig is in voedselvezels, produceert deze butyraat. Butyraat beïnvloed de productie van T-cellen (afweercellen) in de darmen. Eerdere onderzoeken lieten zien dat patiënten met een auto-immuunziekte lagere gehaltes van de butyraatproducerende bacterie hadden.
Dit onderzoek is belangrijk omdat veranderingen in het microbioom van de darmen al eerder betrokken bleken te zijn bij de pathofysiologie van MS. Hoewel het denkbaar is dat verandering in microbioom een rol speelt bij de ontwikkeling van MS, kunnen de veranderingen ook een gevolg zijn van de ziekte of kan het gerelateerd zijn aan een veranderde functie van het immuunsysteem.
Een veel voorkomende darmbacterie helicobacter pylori zou vrouwen mogelijk beschermen tegen MS. De bacterie staat bekend om zijn slechte reputatie, vanwege het veroorzaken van maagzweren. Bij vrouwen zonder MS is de helicobacter pylori vaker aanwezig dan bij vrouwen met MS. Volgens de onderzoekers, is het mogelijk dat de bacterie beschermt tegen MS. De bacterie remt de ontstekingsresponse van het lichaam en verlaagt het risico op MS en andere auto-immuunziekten. Hetzelfde effect werd niet bij mannen gevonden.