Ginkgo biloba en choline ondersteunen het geheugen

Ginkgo biloba en choline hebben een positief effect op het geheugen en het immuunsysteemAan de studie namen 97 gezonde volwassenen deel. Ze werden in 3 groepen verdeeld. In een groep kregen de deelnemers dagelijks een supplement met Ginkgo biloba (hoofdbestanddelen: 120 mg Ginkgo biloba blad, 80 mg Ginkgo biloba extract, 40 mg druivenpitextract) en choline (700 mg per dag). Een andere groep deelnemers kreeg een antioxidantensupplement (hoofdbestanddelen: 100 mg druivenpitextract, 50 mg groene thee-extract, 50 mg bosbessenextract) en vitamines (waaronder 312 IE vitamine D, 1600 IE vitamine A, 5,3 mg vitamine C, 0,3 mg vitamine B2 en 1,3 mg vitamine B6). Als laatste werd er een controlegroep gevormd. Aan het begin van de studie en na 3 en 6 maanden werden diverse cognitieve testen afgenomen. Tevens werden de concentraties van cytokinen en groeifactoren bepaald als maat voor ontstekingsreacties in het lichaam.


De supplementen werden goed verdragen. Suppletie met Ginkgo biloba en choline leidde na 3 maanden tot een significante verbetering van 18% van de score op de zogenaamde ‘Trail Making Test B’. Met deze test worden diverse geheugenfuncties bepaald waaronder het uitvoerend vermogen. Na 6 maanden werd tevens een significante verbetering gezien van verbale functies onder invloed van suppletie met Ginkgo biloba en choline (verbetering van 18%) en het antioxidantensupplement (verbetering van 11%). Onder invloed van Ginkgo biloba nam na 6 maanden de concentratie van de epidermale groeifactor significant met 57% af. In eerdere studies was een verband gezien tussen deze groeifactor en een milde cognitieve achteruitgang en de ziekte van Alzheimer.
De resultaten sluiten aan bij die van eerdere studies waarin eveneens een gunstig effect van Ginkgo biloba op het geheugen werd gezien.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24495355