Vitamine K2 goed voor de bloedvaten

Onderzoekers van de VitaK (dochteronderneming van de Universiteit Maastricht Holding) hebben het bewijs gevonden dat vitamine K2 niet alleen aderverkalking voorkomt, maar zelfs reeds verstijfde bloedvaten weer elastisch maakt. Deze ondervinding is tot stand gekomen na een interventie onderzoek waarin honderden deelnemers gedurende 3 jaar werden behandeld met vitamine K2 of een placebo.


Een opmerkelijke vaststelling van het onderzoek was dat de aderverkalking niet alleen werd gestopt, maar dat de al verstijfde bloedvaten weer elastischer werden. In dezelfde groepsonderzoek werd in 2013 aangetoond dat vitamine K2 ook een gunstig effect heeft op de botsterkte en botontkalking remt bij vrouwen in de overgang.

Dezelfde onderzoekers toonden in 2004 (in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam) al aan dat personen die een vitamine K2 rijk dieet gebruikten tot 50 % minder kans hebben om te overlijden ten gevolgen van hart- en vaatziekten. Vervolgens werd aangetoond (in samenwerking met Universiteit Leuven) dat ook een laag vitamine K gehalte in de vaatwand een ernstig risicofactor is voor cardiovasculaire sterfte, vergelijkbaar met roken. 

De proefpersonen waren vrouwen tussen de 55 en 65 jaar en kregen vitamine k2 in een aanbevolen dagelijkse dosering  toegediend.

Bron: Universiteit Maastricht