Saffraan

Saffraan (saffron) is zo duur dat het vervalst wordt, een kilo saffraan is vergelijkbaar in prijs met goud, daardoor wordt saffraan veelvuldig vervalst. Crocine, safranal en picrocrocine hebben antioxidante eigenschappen waar de ogen wel bij varen. Deze 3 fytonutriënten zijn ook veelbelovend in het kankeronderzoek.
Latijnse naam: Crocus Sativus
Ondersteunende werking van saffraan bij de volgende aandoeningen:
 • Bijziendheid: maculadegeneratie (oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt) is een veelvoorkomende aandoening bij ouderen en één van de belangrijkste oorzaken van blindheid, het netvlies veroudert en verliest langzaam zijn functie. Een belangrijke oorzaak van afname gezichtsscherpte is de vermindering van de bloedtoevoer naar het netvlies en het vaatvlies. Van crocine (een wateroplosbare carotenoïde die aan saffraanspecerijen hun roodoranje kleur geeft) is ontdekt dat het de bloedtoevoer sterk doet toenemen in zowel netvlies als vaatvlies en bijdraagt aan functieherstel van het oog. Dit effect is te danken aan de vaatverwijdende eigenschappen van crocine, hetgeen er mogelijk voor zorgt dat weefsels in het oog meer zuurstof en nutriënten ontvangen.
 • Depressie: het antidepressieve effect van saffraan komt door een bestanddeel crocine-1, remt de heropname van serotonine, norepinephrine en dopamine. Het eerste effect treedt al binnen een week op en een maximaal effect na 6 weken. Het is als ondersteunende behandeling geschikt bij matige depressies.
 • Geheugenproblemen (vergeetachtigheid): saffraan heeft een positief effect op het leervermogen en geheugen. Dit heeft te maken met een betere membraanvloeibaarheid in de synaps als gevolg van toediening van safraan-extracten. De actieve bestanddelen van saffraan (crocetine en crocine) kunnen op het gebied van geheugenschade een bijdrage leveren.
 • Impotentie-erectieproblemen: saffraan is een afrodisiacum, het gebruik bij erectieproblemen wordt bevestigd in een kleine studie bij 20 mannen.
 • Kanker: saffraan heeft mogelijk een tumorremmende werking. Crocetine een inhoudsstof van saffraan heeft de potentie om de celproliferatie van de tumorcellen te blokkeren, terwijl de groei van normale longcellen niet werd geblokkeerd. Het werkingsmechanisme berust waarschijnlijk op het feit dat crocetine de werking van een enzym blokkeert dat overactief is bij kanker. Het betreft het enzym lactaatdehydrogenase dat betrokken is bij de productie van lactaat (melkzuur). Lactaat wordt vervolgens als precursor gebruikt voor biomoleculen waaruit nieuwe tumorcellen voortkomen. Crocetine blijkt in dit experiment de groei van tumorcellen te blokkeren. Het is echter nog onduidelijk of de werking van deze stof kan worden bevestigd in humane studies.
Dosering:
 • Onderzoek bij depressie en andere stemmingsstoornissen is gedaan met doseringen die overeenkomen met 0,3 mg saffranal (circa 90 mg Satiereal saffraanextract) per dag. Bij afvallen worden hogere doseringen gebruikt (circa 180 mg Satiereal per dag).
Synergisme:
 • Van Crocus sativus is geen synergistische werking bekend.
Gebruikte delen:
 • De stamper van saffraan.
Waarschuwingen:
 • De veiligheid bij zwangerschap en tijdens de lactatieperiode is niet onderzocht. Traditioneel werden extreem hoge doseringen saffraan aangewend om abortus op te wekken; of saffraan in normale doseringen een samentrekkend effect heeft op de baarmoeder is onbekend. Vermijd gebruik bij overgevoeligheid voor saffraan of één van de inhoudsstoffen. Vergeleken met andere kruiden zijn allergische reacties naar aanleiding van saffraangebruik zeer zeldzaam.
 • In humane studies die met saffraanextract zijn uitgevoerd zijn in de aangegeven doseringen geen significante bijwerkingen gevonden. Vroeger gerapporteerde bijwerkingen blijken vaak aan vervalsingen (o.a. Colchicum autumnale) oe te schrijven. Saffraan heeft ook geen libidoverlagend effect, zoals reguliere antidepressiva wel vaak hebben. Extreem hoge doseringen kunnen wel toxisch zijn, maar dit is nooit gevonden voor doseringen beneden 1500 mg per dag.
 • Saffraanextract kan de werkzaamheid van andere medicatie beïnvloeden. Beïnvloeding van de werking van stemmingsbeïnvloedende medicatie is gezien de werking het meest waarschijnlijk.