Saffraan

Saffraan is zo duur dat het vervalst wordt, een kilo saffraan is vergelijkbaar in prijs met goud, daardoor wordt saffraan veelvuldig vervalst. Crocine, safranal en picrocrocine hebben antioxidante eigenschappen waar de ogen wel bij varen. Deze 3 fytonutriënten zijn ook veelbelovend in het kankeronderzoek.
 Bonusan - Crocus sativus extract 60 capsules
Vitaminstore

Latijnse naam: Crocus Sativus
Toepassing bij klachten:
Inwendig gebruik:

Dosering:
Onderzoek bij depressie en andere stemmingsstoornissen is gedaan met doseringen die overeenkomen met 0,3 mg saffranal (circa 90 mg Satiereal saffraanextract) per dag. Bij afvallen worden hogere doseringen gebruikt (circa 180 mg Satiereal per dag).

Synergisme:
Van Crocus sativus is geen synergistische werking bekend.

Gebruikte delen:
De stamper van saffraan.

Waarschuwingen:
De veiligheid bij zwangerschap en tijdens de lactatieperiode is niet onderzocht. Traditioneel werden extreem hoge doseringen saffraan aangewend om abortus op te wekken; of saffraan in normale doseringen een samentrekkend effect heeft op de baarmoeder is onbekend. Vermijd gebruik bij overgevoeligheid voor saffraan of één van de inhoudsstoffen. Vergeleken met andere kruiden zijn allergische reacties naar aanleiding van saffraangebruik zeer zeldzaam.
In humane studies die met saffraanextract zijn uitgevoerd zijn in de aangegeven doseringen geen significante bijwerkingen gevonden. Vroeger gerapporteerde bijwerkingen blijken vaak aan vervalsingen (o.a. Colchicum autumnale) oe te schrijven. Saffraan heeft ook geen libidoverlagend effect, zoals reguliere antidepressiva wel vaak hebben. Extreem hoge doseringen kunnen wel toxisch zijn, maar dit is nooit gevonden voor doseringen beneden 1500 mg per dag.
Saffraanextract kan de werkzaamheid van andere medicatie beïnvloeden. Beïnvloeding van de werking van stemmingsbeïnvloedende medicatie is gezien de werking het meest waarschijnlijk.