Probiotica onderdeel van een gezonde levensstijl

Uit onderzoek blijkt dat een breedspectrum probiotica bij een gezonde levenstijl hoort. Probiotica helpt tegen allergieƫn, ontstekingen en blijkt bloeddrukverlagend te werken. De onderzoekers bekeken een kleine verzameling studies en stelde vast dat regelmatige consumptie van probiotica helpt bij het verlagen van de bloeddruk, maar ook bij het behoud van een normale bloeddruk.

Probiotica 5 miljard bacteriekiemen/100 cp 16.60 

Er werden 9 klinische onderzoeken geanalyseerd, dit is een totale gegevensbestand van 543 volwassenen met een normale en verhoogde bloeddruk. Inname van probiotica bleek de bovendruk gemiddeld met 3,56 mm Hg te verlagen, de onderdruk met gemiddeld 2,38 mm Hg. Hoe hoger de bloeddruk, hoe groter het effect. Bij verhoogde bloeddruk (boven 130/85) werd het effect extra goed merkbaar, bij personen die geen probiotica kregen bleven deze effecten uit.

Uit onderzoek blijk dat er minstens 109 tot 1011 kolonievormende stammen per dag nodig zijn. Minder had geen effect op de bloeddruk. Bovendien worden de effecten pas merkbaar na minimaal 8 weken van gebruik. Tot slot blijkt meer ook beter: hoe meer stammen in het probioticum, hoe groter het effect.

Probiotica 5 miljard bacteriekiemen/100 cp 16.60 

Waarschijnlijk kan probiotica de bloeddruk verlagen omdat het gunstige effecten heeft op onder andere de totaalcholesterol en LDL-cholesterol, verlaging van bloedsuikerwaarden en insulineresistentie. Ook is er een mogelijk effect op het hormonale systeem dat de bloeddruk en de vochtbalans reguleert.

Bron: 
Griffith School of Medicine in Australiƫ