Piperine zorgt voor een betere opname van voedigssupplementen

Bepaalde actieve bestanddelen van zwarte peper zoals piperine verbeteren de opname van vitamines, mineralen en anti-oxidanten. Veel hangt af van hoe goed voedingsstoffen worden opgenomen in ons dunne darmkanaal, dat noemt men biobeschikbaarheid van een nutriënt. Er zijn namelijk tal van factoren die deze absorptie kunnen beïnvloeden, zoals de activiteit van onze verteringsenzymen. 
Kortom, vaak haal je minder uit voedingssupplementen dan je zelf beseft!


Piperine (Bioperine® in de gepatenteerde vorm) is een extract afkomstig van de vruchten van de Piper nigrum (zwarte peper). Het kruid bestaat voor 95% uit piperine en verbetert de opname van de voedingsstoffen.
Verschillende wetenschappelijke studies hebben de werking van piperine aangetoond. Onderzoekers hebben een groep proefpersonen gedurende 14 dagen een voedingssupplement met betacaroteen gegeven samen met piperine. Een andere groep kreeg een supplement zonder piperine. De groep die het supplement met piperine had genomen, vertoonde hogere betacaroteenwaarden dan de andere proefpersonen zonder piperine. Uit nog een andere studie bleek dat de inname van een voedingssupplement met co-enzyme Q10 en piperine (Bioperine®) 30% betere absorptieresultaten opleverde dan wanneer de deelnemers een supplement zonder piperine kregen.