Laag zinkgehalte gekoppelt aan ontstekingen

Een laag zinkspiegel kan een rol spelen bij chronische ontstekingen, veel leeftijd gerelateerde immuundefecten, zoals chronische ontstekingen gaan gepaard met een verlaagde zinkspiegel. Uit onderzoekt blijkt dat zink van invloed is op de manier waarop het immuunsysteem reageert op stimulatie, met name bij ontstekingen. Er is aangetoond dat een zinktekort leidt tot toename van de ontstekingsresponse in cellen.


Zink is een essentieel mineraal dat nodig is bij veel biologische processen, waaronder groei en ontwikkeling, neurologische functies en immuniteit. Het zit van nature in proteïnerijke voeding, zoals vlees. Het is niet altijd vanzelfsprekend om voldoende zink via de voeding binnen te krijgen, vooral ouderen hebben baat bij een zink supplement omdat hun lichaam minder goed zink absorbeert. Dit maakt ouderen mensen vanaf 65 jaar kwetsbaar voor zinktekort.

Men vergeleek het zinkgehalte bij ouderen en jongeren en testte hoe dit de immuunresponse beïnvloedt, door in vitro celkweek. Volgens de resultaten, hadden ouderen lage zinkgehaltes en deze worden gelinkt aan toegenomen chronische ontstekingen en verminderde IL-6 methylatie. Dit suggereert een potentiële link tussen zinktekort en toegenomen ontsteking die leeftijd gerelateerd is.

Volgens de onderzoekers is er geen goede klinische biomarker om te bepalen of mensen genoeg zink krijgen, dus het identificeren van een zinktekort is lastig. Omdat het lichaam niet veel capacitiet heeft om zink op te slaan, is regelmatige inname belangrijk. De onderzoekers waarschuwen echter voor teveel zinkinname, omdat dit andere problemen kan veroorzaken.

Bron : Moleculair Nutrition & Food Research

Zink (meer info)