Kunstmatige zoetstoffen niet goed voor de lijn

Kunstmatige zoetstoffen als zoetjes zijn helemaal niet goed voor de lijn. Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken veranderingen in de darmflora. Het gevolg is glucose-intolerantie en overgewichtKunstmatige zoetstoffen als sacharine en aspartaam zijn erg populair. Per hoofd van de bevolking drinken we bijvoorbeeld jaarlijks 30 liter light-frisdrank. Dan heb je nog de zoetjes die in de koffie en thee gaan en de vele andere voedingsmiddelen die kunstmatig gezoet worden, van jam tot chips. Dat alles met het doel niet aan te komen of zelfs af te vallen.

ORTHOmagazine haalt internationale studies aan die laten zien dat kunstmatige zoetstoffen een averechts effect hebben en juist de glucose-intolerantie bevorderen. Bij glucose-intolerantie is er sprake van een verstoorde glucosehuishouding, het lichaam reageert minder goed op insuline. Vaak is het een voorbode van diabetes type2. Overgewicht en glucose-intolerantie zijn 2 handen op 1 buik. Uit onderzoek blijkt nu dat de samenstelling van de darmflora hierbij een cruciale rol speelt. Onderzoekers zijn al langer op zoek naar bewijs voor de zoetjes-paradox van de wereldwijde epidemie van overgewicht en obesitas. Ondanks het massale gebruik van kunstmatige zoetstoffen, die geen of nauwelijks calorie├źn bevatten, is er geen sprake van het afnemen van gewicht.

Studies met de natuurlijke zoetstof stevia tonen volgens ORTHOmagazine een omgekeerd effect aan, de glucosetolerantie neemt toe.
De behoefte aan zoet is aangeleerd. Kiezen tussen suiker en kunstmatige zoetstoffen is als het kiezen uit 2 kwaden. Het beste advies is om langzaam aan steeds minder zoet te eten en te drinken.

Bron: ORTHOmagazine