Visoliesuppletie houd je jong van geest

Psychologen van de University Sapienza of Rome gaven proefpersonen gedurende 2 maanden elke dag een dosis geconcentreerde visolie dat voor 90 % bestond uit n-3-vetzuren. De belangrijkste daarvan was EPA, daarna kwam DHA. De dosis die de onderzoekers gebruikten was 3-4 gram visolie per dag. Een andere controlegroep kreeg dagelijks een vergelijkbare hoeveelheid olijfolie, een tweede controlegroep kreeg een placebo.

Na 2 maanden onderwierpen de onderzoekers de testpersonen aan tests. De controlegroep die visolie namen, hadden meer aandacht en waren nieuwsgieriger (nieuwsgierigheid is een eigenschap die wordt gelinkt aan een langer leven).
De hippocampuscellen van de controlegroep die visolie namen hadden bovendien meer en langere uilopers. Dat betekent dat de cellen een hechter netwerk vormden en beter informatie konden opslaan en bewerken. In de hippocampuscellen van de controlegroep die visolie namen, vonden de onderzoekers meer van de eiwitten Ki67 en doublecortin. Ki67 en doublecortin zetten cellen aan tot groei en ontwikkeling.

De onderzoekers kregen geen geld van de supplementenindustrie, ze werden betaald door hun universiteit en de Italiaanse overheid.

Bron: Front Aging Neurosci. 2014 aug
-