Hulpmiddel bij het afslanken en slank blijven

Onze voeding bestaat voor een groot deel uit koolhydraten, maar ons lichaam is er genetisch niet op voorzien om grote hoeveelheden koolhydraten te verteren.
Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor het menselijk lichaam. Koolhydraten worden namelijk makkelijker afgebroken dan vetten en eiwitten. De energie uit koolhydraten kan dus sneller en efficiĆ«nter worden vrijgemaakt. Koolhydraten worden door de spijsvertering en stofwisseling afgebroken en opgeslagen als glycogeen. Bij behoefte aan energie, bijvoorbeeld tijdens hoge lichamelijke inspanning, wordt glycogeen afgebroken tot talloze glucose-eenheden. Bij een overmaat aan energie (koolhydraten) wordt glycogeen juist opgebouwd uit glucose-eenheden en opgeslagen als energiereserve. De opslagcapaciteit voor koolhydraten (in de vorm van glycogeen) binnen het menselijk lichaam is beperkt. 

Zo wordt glycogeen voornamelijk opgeslagen in de glycogeen-granules van spiercellen en levercellen. Als deze opslagplaatsen gevuld zijn, wordt glucose omgezet in vet. Dit vet wordt opgeslagen in de vetcellen van je lichaam. De massa van je lichaamsvet zal dus toenemen als je te veel koolhydraten eet.

We maken onderscheid tussen eenvoudige en complexe koolhydraten.

  • Hoe eenvoudiger de koolhydraat, des te sneller deze als glucose wordt opgenomen in de bloedsuikerspiegel. Snelle koolhydraten doen de bloedsuikerspiegel schommelen en veroorzaken zodoende hongerpieken. Snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld suiker, siroop, frisdrank, koek, snoep, ijs, ...
  • Hoe complexer een koolhydraat, des te langzamer en gelijkmatiger deze wordt opgenomen in de bloedsuikerspiegel. Langzame koolhydraten werken verzadigend en voorkomen honger. Complexe koolhydraten zitten o.a. in aardappels, zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkorenbrood, ontbijtgranen, ... Overmatig gebruik van complexe koolhydraten zal tevens vetopslag veroorzaken.
Hoewel koolhydraten goed zijn als brandstof, dien je er dus niet te veel van te eten. Een langdurig overschot aan koolhydraten kan leiden tot: Koolhydraatverslaving, veelvuldig koolhydraten eten, zonder verzadigd te raken.
Gevolgen van overmatig gebruik van koolhydraten.
  • Sufheid, moeheid, energiegebrek en hoofdpijn, vooral na de maaltijd. Gewichtstoename door vetopslag; vooral op de buik. Bloedsuikerpieken met als gevolg hongeraanvallen en vreetbuien.
  • Over het algemeen geldt dat je 5 tot 7 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht per dag dient te eten. Een andere graadmeter is 55% tot 60% van je totale calorie-intake.
Zie ook: