Doorgaan naar hoofdcontent

Waarom voedingssupplementen?

Het zwitserse farmaceutisch bedrijf Geigy is in 1985 begonnen met een onderzoek naar de voedingswaarde van groenten en fruit. Het onderzoek wees uit dat de voedingswaarde van groenten en fruit dalend is. De richtlijnen om gezond te eten zijn niet mee geƫvolueerd en zouden aangepast moeten worden.

Voorbeeld: in 1985 kreeg je 108 mg calcium binnen bij het eten van 100 gram broccoli, nu moet je al meer dan 400 gram broccoli eten om dezelfde hoeveelheid calcium binnen te krijgen. Men kan opteren voor biologische teelt, wat enkel wil zeggen dat men geen pesticide gebruikt. Ze worden spijtig genoeg ook vaak op arme gronden geteeld, die weinig mineralen bevatten door altijd dezelfde gewassen te verbouwen.

Oorzaken van de dalende voedingswaarde in groenten/fruit/vis:
  • Uitgeputte landbouwgronden.
  • Luchtvervuiling.
  • Eenzijdige voeding bij het slachtvee om op goedkope manier een snellere groei te verkrijgen.
  • Eenzijdige voeding in kweekvijvers (zoals zalm, ...).
  • Langdurig opslag.
  • Transport.
Geigy onderzoek voedingswaarden:
Vergelijk tussen een in 1985 gehouden onderzoek in vergelijking tot de uitslagen van datzelfde onderzoek in 1996 tot 2002 door een levensmiddelenlaboratorium (Karlsruhe/Sanatorium Oberthal) naar de gemiddelde hoeveelheid voedingsstoffen in groenten en fruit.


Novartis (Novartis AG) is een Zwitsers bedrijf. Het produceert en verkoopt voornamelijk medicijnen. De hoofdzetel bevindt zich in Basel. Het bedrijf is in 1996 ontstaan door de fusie van Ciba-Geigy AG en Sandoz. In Nederland is het hoofdkantoor gevestigd in Arnhem.