Doorgaan naar hoofdcontent

Trombose (bloedvatverstopping)

Voedingssupplementen die ondersteunend werken bij trombose:
 • Akkerhoningklaver (honingklaver) wordt toegepast bij spataderen en oppervlakkige trombose, werkt ontstekingsremmend en verbetert de doorstroming van de aders.
 • Astaxanthine heeft een bloeddrukverlagend effect door verbetering van de elasticiteit van de vaatwand en toename van de stikstofoxide-geïnduceerde vaatverwijding. Daarnaast verbetert astaxanthine de bloedviscositeit (stroperigheid van het bloed) en zorgt astaxanthine voor verlaging van de triglyceridenspiegel en verhoging van de HDL- en adiponectinespiegel. Astaxanthine heeft een beschermend effect tegen atherosclerose waarbij astaxanthine het ontstekingsproces in de vaatwand remt en de kans op trombose door plaqueruptuur verlaagt.
 • Bernagie (borage) werkt bloedverdunnend, vermindert de plaatjesaggregatie en bloedklonters, bloeddrukverlagend bij verhoogde waarden en vaatverwijdend. Borage olie kan aderverkalking (atherosclerose) en van hart- en vaatziekten (trombose, embolie, infarct) voorkomen.
 • Cordyceps de verschillende gunstige effecten van cordyceps op hart en bloedvaten komen in veel onderzoeken naar voren: het houdt de meeste hartritmestoornissen onder controle, geeft grote verbeteringen van de ECG te zien en vermindert de klinische symptomen bij patiënten met gebrekkige bloedtoevoer naar het hart en chronisch hartfalen. Ook verlaagt het de mate van anoxie (zuurstoftekort) in het hart. Cordyceps verbetert verder de bloedtoevoer naar vitale organen zoals het hart en de hersenen, vermindert de klontering van bloedplaatjes en voorkomt trombose.
 • Ginkgo biloba verbetert de hersendoorbloeding en vermindert tekenen van atherosclerose in de hersenen. Ginkgo is een goed middel bij verhoogd risico op trombose in de hersenen (herseninfarct, beroerte) en hersenbloeding, herstel na CVA (cerebrovasculair accident zoals bij hersentrombose of hersenbloeding).
 • Knoflook gaat duidelijk hart- en vaatziekten tegen, verbetert de doorbloeding van organen en weefsels. Helpt bij cardiovasculaire aandoeningen (o.a. atherosclerose, coronaire hartziekte, beroerte, trombose, hypertensie). Knoflook werkt bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels en lost bloedstolsels op, werkt cholesterolverlagend en mild triglyceridenverlagend, werkt ontkrampend op de bloedvaten, houdt ze elastisch, helpt aderverkalking voorkomen, beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort. Knoflook bevat de stof alliine, een belangrijk zwavelproduct voor ons lichaam. Omdat alliine zeer vluchtig is, gaat bij voedselbereiding helaas een groot deel van de gezonde kracht verloren. Goede knoflookpreparaten bevatten voornamelijk alliine.
 • Lijnzaadolie (flaxseed oil) werkt bloedverdunnend, verlaagt de triglyceridenspiegel en cholesterolspiegel, bevordert de zuurstofopname en koolzuurgasafgifte ter hoogte van de hartspieren, verbetert de elektrische geleiding ter hoogte van het hart, verlaagt de bloeddruk. Lijnzaadolie kan hartziekten en vaatziekten in het algemeen voorkomen zoals aderverkalking (atherosclerose) in de kransslagaders en gevolgen als trombose.
 • Magnesium bisglycinaat een verbeterde magnesiumstatus kan gebrekkige bloedtoevoer van het hart voorkomen door vermindering van het calciumgehalte in de cellen, verwijding van de kransslagaders, vermindering van de perifere weerstand en remming van trombose. Organisch gebonden magnesium (zoals magnesiumcitraat, magnesiumgluconaat, magnesiumlactaat en magnesiumaspartaat) wordt beter opgenomen dan anorganische magnesiumvormen zoals magnesiumchloride, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat. Het in voedingssupplementen nog veelgebruikte (anorganische) magnesiumoxide is onoplosbaar en wordt daarom vrijwel niet opgenomen.
 • Omega 3 met EPA/DHA verbeteren het metabolisme van vetweefsel en gaan negatieve effecten van het metabool syndroom tegen. De vis-vetzuren verlagen het triglyceridengehalte, verminderen insulineresistentie, verlagen de bloeddruk, verminderen ontstekingen, gaan hartritmestoornissen en trombose tegen. Suppletie met visolie verbetert het endotheel dat de binnenkant van de bloedvaten bekleedt. Omega 3-visvetzuren hebben een gunstige invloed hebben op risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Omega 3-vetzuren EPA en DHA hebben invloed op de bloedstolling via de plaatjesaggregatie en op de activiteit van bloedplaatjes-micropartikels, maar het effect blijkt te verschillen voor mannen en vrouwen. Bij vrouwen nam de plaatjesaggregatie significant met 14% af na suppletie met DHA, maar bij vrouwen hadden de omega 3-vetzuren geen invloed op de micropartikels. Uit dit onderzoek blijkt dat mannen meer baat hebben bij suppletie met EPA dan vrouwen wat betreft de vermindering van het trombose-risico.
 • Teunisbloemolie (evening primrose) werkt bloedverdunnend, vermindert de plaatjesaggregatie en bloedklonters, bloeddrukverlagend bij verhoogde waarden en vaatverwijdend. Teunisbloemolie kan aderverkalking (atherosclerose) en hart- en vaatziekten (trombose, embolie, infarct) voorkomen.
 • Vitamine B-complex (co enzym) wordt ingezet ter preventie van veneuze trombose. In klinische lieten vitaminen B's wisselende resultaten zien ten aanzien van de preventie van trombose. Toch kan suppletie met B-vitaminen zinvol zijn ter preventie van veneuze trombose.
 • Vitamine D3 heeft gunstige invloed op de antistollingseigenschappen en het cytokineprofiel van het bloed, hierdoor kan de kans op veneuze trombose verkleinen.
 • Vitamine E is zeer belangrijk voor de conditie van hart en bloedvaten, waar het de bloedvetten aanpast en stabiliseert. Het gaat de vorming van bloedstolsels (trombose) tegen omdat het een bloedverdunnende werking heeft en het de bloedcirculatie verbetert.

Trombose is de vorming van een bloedklonter in een slagader of een ader. Deze ernstige aandoening kan verschillende ziekten veroorzaken, zoals een hartinfarct (aantasting van de kransslagader), een totale onderdrukking van de doorbloeding van een ledemaat (trombose van een ader, gevolgd door de migratie van het klontertje naar het hart en vervolgens naar de longen).

Het voedingspatroon heeft een direct effect op artheriosclerose wat kan leiden tot trombose in de slagaders. Eet veel groente, meer vezels (glucomannan is rijk aan voedingsvezels), geen roodvlees en meer vis (omega 3 vetzuren).

Zie ook:
Acrocyanose
Beroerte
Bloedsomloop (problemen met)
Cholesterol
Etalagebenen
Hartaanval
Hartkrampen
Hartritmestoornissen
Hart- en vaatziekten
Hoge bloeddruk
(Long)embolie
Het gezonde hartboek - Hoe zorg je zo goed mogelijk voor je belangrijkste orgaan? - Auteur: Joel Kahn