Doorgaan naar hoofdcontent

Potentie/libido

Voedingssupplementen voor een stimulerende seksleven:
  • Beta sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen omgezet in de lichaamseigen versie. Dit heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed bij de ouder wordende man of bij mannen met een laag testosterongehalte. De testosteronspiegel wordt weer omhoog gebracht, zodat de man tijdens de andropauze minder last van klachten krijgt als een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.
  • Cordyceps verhoogt de kwaniteit van de mannelijke geslachtshormonen en sperma, dit komt door de stimulering van de aanmaak van steroïde-hormonen. Cordyceps zou de vrouwelijke vruchtbaarheid vergroten, dit komt door het oestrogeenverhogende effect van cordyceps.
  • Ginkgo biloba de eerste onopvallende symptomen van doorbloedingsstoornissen zijn aderverkalking dat gepaard gaat met vaatwandverharding, elasticiteitsverlies en bloedvatvernauwing. Met gevolg van kriebeligheid, koudegevoel, zwaartegevoel, een gebrekkige erectie, ... Verschillende onderzoeken met gestandaardiseerde bladextracten (24 % flavonglycosiden en 6 % terpeenlactonen) tonen een positief resultaat bij perifere doorbloedingsstoornissen.
  • Koreaanse ginseng normaliseert de hormoonbalans, bevordert de vrijstelling van androgene hormonen/testosteron bij de man, oestrogenen effecten bij de vrouw, bevordert de geslachtsdrift.
  • L-tyrosine kan ondersteunend werken bij verlies van libido door depressie, stress en/of vermoeidheid.
  • Maca onderzoek heeft uitgewezen dat maca het seksuele functioneren bij mannen en vrouwen mogelijk kan verbeteren. Maca bevat relatief hoge concentraties aminozuren zoals L-tyrosine en L-fenylalanine die voorlopers van neurotransmitters zijn en die mede het seksuele functioneren bepalen, verder speelt L-arginine een rol bij de vorming van stilstofoxide, wat impotentie bij mannen tegengaat.
  • Mucuna pruriens kan de spermakwaliteit significant verbeteren bij mannen met een verminderde vruchtbaarheid, verhoogt de bloedspiegels van testosteron, dopamine, noradrenaline en LH (luteïniserend hormoon). Dopamine is belangrijk voor een positieve libido.
  • OPC's (oligomere proanthocyanidines) is de afkorting van Oligomere Proantho Cyanidines. OPC's zijn een bijzondere vorm van de bioflavonoïden en werken 50 x krachtiger dan vitamine E en 20 x krachtiger dan vitamine C als antioxidant. Tot de belangrijkste bronnen van OPC's behoren de druivenpitten. OPC heeft een positieve invloed op de doorbloeding.
  • Siberische ginseng (Russische ginseng) helpt bij impotentie, onvruchtbaarheid, verlies van libido.
  • Zink het lichaam heeft geen opslagmogelijkheid voor zink en is derhalve afhankelijk van een dagelijkse inname. Zinkmethionine wordt meteen via specifieke receptoren aan het begin van de dunne darm opgenomen. De aanwezigheid van methionine zorgt voor een uitstekende opname van zink. Daardoor zijn meestal lagere doseringen voldoende. Zink help bij vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Kruiden en andere natuurlijke producten die het seksleven (seksuele lust) ondersteunen en stimuleren, de potentie en libido verhogen, de doorbloeding verbeteren naar de geslachtsdelen en zorgen voor een optimale hormonale huishouding. Door de eeuwen heen zijn planten, kruiden en voedsel gebruikt om de geslachtsdrift of lust te prikkelen, van lekkernijen zoals oesters en asperges tot exotische brouwsels van fijngemaakte, gedroogde kevers (Spaanse vlieg) en gemalen hoorn van de neushoorn. De meeste zijn in diskrediet geraakt of achterhaald, enkele worden nog gebruikt.

Doorgaans zijn adaptogene kruiden het meest effectief als afrodisiaca, zoals ginseng, ginkgo biloba, rhodiola rosea,... Adaptogeen betekent dat het inspeelt op de behoefte van het lichaam waar het nodig is, hoe langer men een adaptogeen inneemt hoe beter het zal werken.
Vandaag niet schat! - Afgenomen libido: wat kun je er aan doen? - Auteur: M. Van Norde-Brand